home-compani-de-stat

Dacian Cioloș, premierul OMG

Dacian CiolosDacian Cioloș apare în Wikileaks ca un ministru al agriculturii favorabil organismelor modificate genetic, susțin jurnaliștii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.  Consumarea OMG este cel puțin controversată pentru sănătate. În mandatul lui Cioloș cultivarea porumbului transgenic pur și simplu a explodat. Michel Barnier, mentorul francez al lui Cioloș și ex-ministru al agriculturii este și el partizan OMG. Cei doi foști miniștri și comisari europeni sunt colegi în conducerea unei influente fundații europene, sponsorizată de firme corporatiste.

Wikileaks îl prezintă pe Cioloș ca pe un tehnocrat legat strâns de Franța care promovează agricultura biotehnologică. Adică Cioloș susține organismele modificate genetic (OMG) criticate pentru că dăunează sănătății oamenilor, afectând mai ales rinichii și ficatul. ”Surse din industrie ne-au relatat că Cioloș e în favoarea reautorizării importului și cultivării de soia modificată genetic. Soia modificată genetic a fost o sursă importantă de hrană pentru animale în România, iar Cioloș ar vrea revenirea la aceasta pentru a atenua creșterea prețurilor la alimente”, se arată în telegramele Wikileaks.

Rapoartele ambasadei SUA arată că Cioloș și-ar fi dorit un troc cu ministrul Mediului, Attila Korodi, un categoric antiOMG-ist: Dacă acesta nu se opune cultivării de soia MG, Cioloș ar sprijini o interzicere a MON 810. Acesta este un soi controversat de porumb modificat genetic, singurul cultivat în UE, profitabil pentru că se produce ieftin și rezistă la dăunători. Gigantul agrochimic Monsanto e creatorul MON 810. Multinaționala americană care a inventat de altfel OMG-urile produce circa 90% dintre ele și e faimoasă pentru Agentul Orange (produs chimic folosit în timpul războiului din Vietnam), aspartam sau hormonul de creștere a bovinelor.

Continuare pe linx.crji.org

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.