home-compani-de-stat

Bugetarii de lux de la Curtea de Conturi Gorj

Sunt cei care controleaza la sange modul in care este cheltuit banul public si, totodata, cei care baga spaima in primari, directori de institutii deconcentrate sau sefi ai companiilor de stat. Obrazul subtire, insa, se tine cu cheltuiala, drept pentru care statul s-a dovedit a fi destul de marinimos cu ei. Ziarul Gorj Exclusiv a facut o analiza a averilor detinute de auditorii de la Camera de Conturi Gorj care se pot mandri ca au venituri care ii face invidiosi chiar si pe unii magistrati sau chiar pe directorii din CE Oltenia, desi acestia sunt blamati ca se „lafaiesc” in banii din salariu. Vorbim de vile impunatoare, conturi de cateva sute de mii de lei si proprietati de invidiat, toate, evident, dintr-un salariu cat se poate de consistent. Director cu casa de vacanta…in constructie.
Curtea de Conturi Gorj

Pe undeva, normal, printre cei mai bine platiti sunt sefii Camerei de Conturi Gorj si, totodata, au si o avere pe masura salariilor si, bineinteles, a functiilor. Astfel, directorul Ion Popescu are, inca din 1997, doua terenuri, de aproape 800 de mp, in localitatea Balcesti, unul mostenit si unul donat. In 2001, directorul Camerei de Conturi s-a apucat de constructia unei case de vacanta de 190 de mp pe terenurile respective, insa, conform declaratiei de avere, nici pana acum nu a terminat-o. Locuieste, astfel, in apartamentul de 59 de mp, din Targu-Jiu. Nu are masina, insa are cinci depozite bancare, deschise in perioada 2009-2014, in care a agonisit circa 140.000 de lei, ultimul cont fiind deschis anul trecut, in suma de 25.060 de lei. In privinta salariului, Popescu sta foarte bine, castigand anul trecut 123.087 de lei, atat venitul lunar, cat si o diferenta de pe urma unor hotarari judecatoresti. Venitul familiei este completat de pensia sotiei, de 20.064 de lei.

Tataru si-a vandut casa din Suceava

Adjuncta lui Ion Popescu, Violeta Tataru a decis anul trecut sa vanda casa si terenul pe care le mostenise in Suceava, imobilele fiind instrainate in luna iulie a anului 2014. Tranzactia imobiliara i-a adus 110.000 de lei, bani pe care i-a bagat, in mare parte, in patru conturi deschise la banci in cursul anului trecut. Numarul conturilor a crescut, astfel, la sapte, suma totala pe care adjuncta Camerei de Conturi Gorj o are la banca fiind de circa 200.000 de lei. Tataru a incasat anul trecut un salariu de 85.835 de lei, la care se adauga inca 52.955 de lei, completari urmare a sentintelor judecatoresti. Astfel, a castigat mai mult decat directorul Popescu. Venitul a fost completat de cei 52.453 de lei, incasati de sot, angajat la Directia de Patrimoniu a Primariei Targu-Jiu.

Poeana, mai „avut” decat sefii

Din punct de vedere al banilor din conturi, cel mai bine sta, insa, auditorul Pompilica Poeana. Acesta are trei depozite bancare, in care a depus vreo 420.000 de lei. Unul din depozite, de 152.043 de lei, este deschis in 1996, celalalt, in valoare de 159.933 lei este deschis in 2001 si ultimul, de 70.000 de lei, a fost deschis anul trecut. Poeana mai are doua conturi curente, din 2004 respectiv 2005, in care are aproximativ 21.000 de lei. Conduce un Volkswagen din anul 2006, are o casa de vacanta in Runcu, de 120 de metri patrati, cumparata in 1998, impreuna cu un teren de 1.700 de mp, precum si un apartament in Targu-Jiu, mostenit in 1976. Poeana a castigat anul trecut 73.451 de lei din salariu, la care se adauga 55.855 de lei de pe urma sentintelor judecatoresti, 5.880 de lei din dobanzi si 31.802 lei, venitul sotiei, angajata la Consiliul Judetean Gorj.

Latifundiara Petcu

Chiar daca nu se lauda cu aceleasi sume uriase prin conturi, Elena Petcu, auditor in cadrul Camerei de Conturi Gorj, are, in schimb, o avere imobiliara de invidiat. Petcu detine, in trei comune din judet, vreo 60 de hectare de teren, o parte fiind mostenit sau donat, iar restul, cumparat in perioada 2003-2014. Astfel, are cinci terenuri agricole, in suprafata totala de circa 22 de hectare, in comuna Balesti, doua terenuri agricole in suprafata de 27 de hectare in Telesti si doua terenuri, de circa 11 hectare, in Arcani. Petcu are un apartament, cumparat in 1991, in Targu-Jiu, de 44 de mp si o casa de locuit la Arcani, de 160 de mp, mostenita in anul 2002 de sot. Auditoarea s-a imprumutat si la banca anul trecut, 250.000 de lei, garantand, evident, cu terenurile pe care le are in proprietate. In ceea ce prieste veniturile, Petcu a incasat 74.011 lei din salariu, anul trecut, la care se adauga si 65.667 lei, de pe urma unor sentinte judecatoresti. In ceea ce priveste veniturile sotului, acestea sunt declarate ciudat, pentru ca se mentioneaza doar diferentele obtinute in urma deciziilor instantei, de 11.887, insa nu si salariul sau de la ANAF. Declara, insa, salariul de la Doragro Star SRL, in valoare de 33.404 de lei.

Tutila si-a vandut „Sitroen-ul”

Desi nu se remarca prin conturi doldora sau prin terenuri cu nemiluita, unul din auditorii Curtii de Conturi, respectiv Vergica Tutila, a iesit in evidenta prin modul in care si-a completat declaratia de avere. Astfel, acesta spune ca si-a vandut anul trecut masina, respectiv un autoturism „Sitroen C4”, contra sumei de 3.000 de euro. Desi conduce de ceva vreme masina respectiva, Tutila, o perioada profesor universitar pe la Universitatea „Constantin Brancusi”, nu pare sa aiba habar cum se numeste, de fapt, astfel ca a botezat-o cum i s-a parut ca suna mai bine.

Articol preluat din Gorj Exclusiv

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.