home-compani-de-stat

CAZUL RAAN. Senatorul PSD, Nicolae Serban ii trimite o scrisoare deschisa primului ministru Victor Ponta

Senatorul Serban NicolaePe acest subiect, senatorul de Mehedinți, Nicolae Șerban, transmite o scrisoare deschisă adresată primului ministru al României, Victor Ponta, prin intermediul căreia îi solicită acestuia o implicare personală în cazul RAAN, scrisoare prezentată în cele ce urmează.

Domnului Victor Viorel PONTA – Prim-ministru

Domnule Prim-ministru,

Vă solicit, public, intervenția personală în vederea identificării și aplicării unui pachet de soluții economico – sociale, viabile și responsabile, privind Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – RAAN Drobeta Turnu Severin.

Subiectul vă este binecunoscut. L-am abordat în aproape toate întâlnirile și discuțiile pe care le-am avut în ultimii trei ani. Cunoașteți în detaliu, atât problemele cu care se confruntă acest agent economic, cât și cauzele care au dus la situația prezentă. La rândul meu, am încercat să cunosc și să înțeleg cât mai mult din situația dificilă a RAAN. Toți miniștrii Economiei și toții miniștrii delegați pentru Energie din decembrie 2012 și până în prezent (inclusiv secretarii de stat responsabili), au fost abordați de mine, în repetatele încercări de a găsi soluții.

Am participat la mai multe runde de discuții (pe unele chiar eu le-am inițiat!) cu prefectul județului, cu conducerea Consiliului Județean, cu primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, cu conducerea RAAN, cu parlamentari din Mehedinți, cu specialiști, pe scurt, cu toți cei pe care i-am considerat capabili să identifice și să aplice măsurile apte să servească cel mai bine interesele legitime ale angajaților RAAN, ale locuitorilor din Drobeta Turnu Severin și ale statului român.

În opinia mea, jaful sistematic și proasta gestiune din ultimele două decenii au fost principalele cauze care au dus astăzi la o situație fără ieșire. Sunt și cauze obiective, dar nu acestea au avut principalul efect distructiv cu care se confruntă RAAN în prezent.

Știți foarte bine că soluțiile, în cazul RAAN, trebuie să asigure un echilibru între rațiunile economico – sociale ale unui agent economic care nu mai poate realiza un produs vandabil acumulând datorii uriașe și preocuparea pentru asigurarea agentului termic (încălzire și apă caldă menajeră) pe care RAAN (prin ROMAG Termo) îl produce și îl furnizează locuitorilor municipiului Drobeta Turnu Severin.

Este deja foarte târziu. Știu că v-a preocupat și vă preocupă situația de la RAAN. Dar este nevoie de o implicare personală. Soluția stabilită (sau, mai degrabă, pachetul de soluții) trebuie să aibă la bază decizia asumată a Primului – ministru, în numele Guvernului României, să conțină termene și responsabilități precise, în acord cu situația juridică în care se află RAAN în prezent și cu dispozițiile legale aplicabile. Mă voi alătura și voi sprijini orice demers legitim care ține cont de prioritățile severinenilor, de interesul legitim al comunității locale și de cel al statului.

27 iulie 2015

Șerban NICOLAE

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.