home-compani-de-stat

Gaşca penală ce a condus CET Govora spre faliment, disperată să-şi acopere urmele

În paralel cu declinul producătorului vâlcean de energie termică şi electrică, Denise Bălan, soţia managerului Mihai Bălan, face bani grei din afaceri cu energie prin intermediul unui off-shore

CET GovoraPe mână cu vechea conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea, directorul general demisionar Mihai Bălan şi-a încheiat în 2013 un contract de mandat plin de privilegii. Denise Bălan, actuala soţie a managerului, face bani grei din afaceri cu energie electrică prin intermediul unor firme ce au acţionar majoritar un off-shore din Elveţia. În schema gândită de Denise apare şi familia Hoarcă, Ramona fiind “unsă” de curând director economic la CET. Potrivit contractului de mandat, directorul general al CET Mihai Bălan are dreptul să cheltuiască anual un fond de protocol de 12.000 de euro, fără a trebui să justifice banii în vreun fel. Cu două zile înainte să înceteze din viaţă preşedintele Ion Cîlea, Bălan a reuşit să obţină acordul AGA societăţii pentru ca Vilcet Energy să fuzioneze prin absorbţie cu CET Govora. Asta după ce 1,5 milioane de lei, suma cu care CET a împrumutat SRL-ul la care administrator era tot Bălan, s-au făcut nevăzuţi, lucru sesizat şi de Curtea de Conturi.

Publicaţia Săptămâna în Oltenia a prezentat o serie de documente în exclusivitate despre situaţia CET Govora SA, companie care a tocat zeci de milioane de euro în ultimii patru ani!

În data de 20 septembrie 2010 este semnat contractul prin care CET Govora acordă un împrumut în valoare de 1,5 milioane de lei SC Vilcet Energy SRL, societate la care acţionar unic era tot CET Govora şi conducerile executive identice. Din documentul prezentat în facsimil reiese că aceleaşi persoane au semnat şi în calitate de împrumutător, şi în cea de împrumutat (Mihai Bălan, Constantin Lăpădat şi Doru Constantin). Împrumutul era valabil trei ani, plus doi ani perioadă de graţie. Societatea cu răspundere limitată se obliga să restituie integral suma la scadenţă sau la momentul majorării capitalului social. Auditorii Curţii de Conturi au imputat conducerii CET Govora că nu a fost majorat capitalul social al societăţii cu suma de 1.500.000 lei, conform termenilor din contractul de împrumut încheiat între Vilcet Energy şi SC CET Govora SA, iar banii au dispărut fără urmă, pentru că Vilcet Energy nu şi-a atins scopul activităţii declarat la înfiinţare. În schimb, off-shore-urile de fami(g)lie prosperă.

Absorbţia Vilcet Energy, sau disperarea de a şterge urmele abuzurilor şi conflictului de interese

În 2 decembrie 2014, cu două zile înainte de decesul preşedintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea, reprezentantul instituţiei în AGA CET Govora a îndeplinit mandatul cu care a fost învestit de majoritatea de atunci a aleşilor vâlcenilor. În calitate de preşedinte AGA, avocatul Petre Grigore a semnat, alături de directorul comercial Doru Constantin, în calitate de secretar al AGA, Hotărârea Nr. 14. Potrivit acestui document, este aprobată propunerea Vilcet Energy de fuziune prin absorbţie cu CET Govora SA, ca urmare a raportului Curţii de Conturi Vâlcea nr. 59/26.11.2014. Cu această ocazie, mandatul lui Mihai Bălan ca administrator al srl-ului a fost prelungit până la 31 martie 2015. Iar Doru Constantin a fost mandatat cu îndeplinirea formalităţilor la Registrul Comerţului pentru îndeplinirea operaţiunii.
În niciun articol al acestei hotărâri nu se precizează cum se recuperează şi de la cine datoria către CET de 1,5 milioane de lei şi nici dacă se impune un audit financiar la Vilcet Energy.
De asemenea, hotărârea nu apare ca fiind însuşită de Consiliul de Administraţie al CET Govora. Nici ăsta nu e abuz în serviciu contra intereselor publice? Nici acesta nu e un conflict de interese cât casa, măcar în cazul lui Doru Constantin, care este şi şeful serviciului juridic de la Vilcet Energy, şi secretar AGA CET Govora?

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.