home-compani-de-stat

Raportul Curtii Europene de Conturi: Cati bani a pierdut oficial Romania?

Agricultura RomaneascaAgricultura romaneasca a pierdut 700 de milioane de euro din cauza ca fermierii nu au reusit sa obtina imprumuturi de la banca si nici sistemul de garantii de stat nu i-a ajutat indeajuns, arata un raport al Curtii Europene de Conturi, citat de digi24.ro

Aceasta pierdere nu este doar una ipotetica. Cele 700 de milioane de euro sunt fonduri europene care deja fusesera aprobate la Bruxelles. Dar, fara cofinantare, fermierii romani nu au reusit sa atraga acesti bani. Pentru obtinerea creditelor, fermierii au la dispozitie garantii de stat. Insa, din diverse motive, aceste garantii nu au fost acordate in totalitate asa ca au ajuns in conturi bancare unde au generat bani pentru stat, dar nu pentru fermieri.

Agricultura este sectorul care a adus cei mai multi bani europeni in Romania dupa aderare: nu mai putin de 13 miliarde de euro. Insa mare parte din acesti bani au fost subventii la hectar, acordate pentru culturi deja existente.

Probleme au aparut atunci cand fermierii au incercat sa demareze investitii in Agricultura. Potrivit unui recent raport al Curtii Europene de Conturi, au existat finantari europene, in valoare de 700 de milioane de euro, care nu au mai ajuns in Romania. Asta deoarece fermierii nu au reusit sa faca rost de cofinantare, cu toate ca proiectele primisera unda verde.

Comments

comments

  • Cati ani financiari exact ? 9 ani sau 10 ani, ca daca au fost 10 ani financiari suma e si mai mica decat 24 de euro per locuitor. A dat UE bani si pentru Transnistria si Tighina ca acolo mai sunt 300.000 de oameni si suma ar fi si mai mica ? Ar fi cam 19 euro per locuitor.

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.