home-compani-de-stat

Exclusiv – Ce au gasit inspectorii OLAF la Opera? Un centru de consultanta profesionala, transformat in cafenea

Opera_Nationala_BucurestiCulmea controlului OLAF. Echipa de control a descoperit in Opera Nationala Bucuresti o cafenea in locul Centrului de Consultanta profesionala in domeniul Artelor Spectacolului. Inspectorii OLAF Alin Bresug si Esteban Alberto Castro Fernandez au facut un control la Opera Nationala Bucuresti, la sfarsitul anului 2014. In cadrul proiectului european “Studiopera – formarea profesionala specifica in cadrul Studoiului Experimental de Opera si Balet pentru meserii de scena si abilitati de management cultural in domeniul artelor culturale”, trebuia realizat un Centru de Consultanta. Manager de proiect Ruxandra Hogea. Prima activitate investigata a fost “analiza nevoilor si realizarea unui studiu de fezabilitate”.  Din analiza raportului inspectorii OLAF nu au putut identifica elementele aferente Studiului de Fezabilitate si nici alte elemente de fezabilitate.

Cafeneaua din ONB 

In cadrul acestui proiect a fost dezvoltat “Centrul de consultanta profesionala in domeniul Artelor Spectacolului de pe langa Studoiul Experimental de Opera si Balet al ONB. Pe parcursul inspectiei spatiilor echipa OLAF a constatat ca acest spatiu era utilizat ca spatiu de lucru pentru arhitectii implicate in renovarea Operei. “Nu au putut fi identificate elemente de identificare vizuala privind existent Centrului in acea locatie, precum si niciun alt element care sa ateste functionarea curenta a Centrului in locatia mentionata”, sustin inspectorii OLAF.

Cu privire la spatiile aferente desfasurarii activitatilor artistice practice, echipa OLAF a fost informata ca ultima activitate desfasurata in aceasta locatie a avut loc in 23.03.2013. Ulterior acestei date, Foaierul galben  al Operei a fost transformat in cafenea.

Razvan Dinca le-a mentionat inspectorilor ca “in legatura cu paragraful 2 de la Sustenabilitate precizez ca Foaierul Galben al Operei este un spatiu versatile in care functioneaza pe rand diverse tipuri de activitati (recitaluri, cafenea, mici spectacole, conferinte, work-shop-uri)”.

Potrivit raportului, persoanele responsabile pentru derularea Centrului de Consultanta Profesionala, echipa OLAF a fost informata ca Ana Maria Vladu a fost responsabila de aceasta activitate pana in anulul 2012. Ulterior aceasta functie a fost preluata de Andreea Dumitrascu. “La momentul desfasurarii activitatii de control la fata locului nu a putut fi identificata nicio persoana angajata sau responsabila de derularea activitati in cadrul centrului creat.

Echipa OLAF a fost informata ca in cadrul Centrului nu a fost desfasurata nicio activitate de formare profesionala de orice natura dupa incheierea proiectului. In acest sens nu au fost derulate nici un fel de cursuri dupa incheierea proiectului in cadrul Centrului infiintat.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.