home-compani-de-stat

Complexul Energetic Hunedoara incearca sa scape de penalitatile de mediu

Au fost cumparate o parte din certificate verzi pentru a evita sanctiunile UE

mintia ceh schimbari directoriComplexul Energetic Hunedoara (CEH) a reusit sa cumpere o parte din certificatele de emisii cu efect de sera, necesare pentru a putea functiona fara penalitati de mediu, in conditiile in care nu a beneficiat inca de ajutorul de stat in valoare de 37,7 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeana – transmite agerpres.ro.Decizia de a limita numarul certificatelor de emisii CO2 achizitionate a avut in vedere asigurarea resurselor financiare necesare pentru desfasurarea activitatii curente a companiei, dar si achitarea drepturilor salariale pentru angajati.

‘Neincasarea ajutorului de salvare, in forma in care a fost acesta aprobat la 21 aprilie 2015 de catre Comisia Europeana, a redus sansele Societatii Complexul Energetic Hunedoara de a achizitiona, in integralitate, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera care ii reveneau potrivit prevederilor HG 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si legislatiei europene in domeniul protectiei mediului”, se arata intr-un comunicat al CEH.

In document se arata ca societatea nu a reusit sa obtina alte surse de finantare cu ajutorul carora sa cumpere toate certificatele de emisii CO2, din cauza indicatorilor economici si financiari neperformanti ai CEH.

Cu toate acestea, conducerea societatii a achizitionat miercuri o parte din certificate, pe care, impreuna cu cele existente in conturile celor doua termocentrale, le-a transferat in Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit companiei, Complexul Energetic Hunedoara va fi penalizat pentru nerespectarea obligatiei de a restitui, in contul din Registrul Unic Consolidat al UE, totalul certificatelor datorate. Sanctiunea nu exonereaza societatea de la obligatia restituirii certificatelor aferente anului 2014.

Cumpararea certificatelor de emisie CO2 trebuia facuta pana pe 30 aprilie, dupa aceasta data CEH riscand sanctiuni din partea UE in valoare de 123,8 milioane euro pentru nerespectarea legislatiei de mediu. Liderul Sindicatului ‘Muntele’, Petre Nica, aprecia in aceasta saptamana, ca penalitatile ar putea aduce CEH in situatia de a intra in procedura de insolventa.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.