home-compani-de-stat

Atanasiu & Gorghiu in afacerea BIT. Statul roman trebuie sa plateasca despagubiri de peste 27.000.000 euro

Statul roman trebuie sa plateasca o despagubire record de peste 27 de milioane de euro pentru o privatizare controversata, in jurul careia se invart ineterse politice. Culmea, la momentul privatizarii statul a incasat pe fabrica in jur de 45.000 de dolari. Toata afacerea a fost gestionata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie care si-a schimbat denumirea in Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului, potrivit publicatiei online mariustuca.ro

Afacerea BIT a inceput in anul 1994, cand statul roman a decis sa privatizeze fabrica de mobila de pe strada Ramuri Tei, situata in zona Floreasca a Capitalei. Atunci, 30% din actiunile societatii de stat s-au vandut prin Programul Actiunilor Salariatilor, iar restul pe 3 noiembrie 1998. Din aceasta privatizare statul roman a incasat suma de 369.054.000 lei, adica in jur de 45.000 dolari la aceea vreme.

Dar, terenul de 16.171 mp pe care se intindea fabrica a fost revendicat de fostii proprietari. Printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, patronii firmei BIT au fost obligati sa renunte la terenul si cladirile fabricii. Actionarii BIT au decis sa dea in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a-si recupera banii pe care i-au platit statului, solicitand despagubiri in valoare de 25.681.348 lei, in 2008.

Cuplul Atanasiu & Gorghiu
In anul 2008, actionarii BIT au incercat sa ajunga la o intelegere amiabila cu AVAS, dar degeaba. In fruntea AVAS se afla Teodor Atanasiu, iar functia de consilier era ocupata de Alina Gorghiu, actualul copresedinte al PNL.

Continuare pe www.mariustuca.ro 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.