home-compani-de-stat

Ancheta a Ministerului Sanatatii la Institutul de Pneumologie din Bucuresti

institutul-pneumologie-marius-nastaMinisterul Sanatatii anunta un control la Institutul de Pneumologie din Bucuresti, pentru a verifica cum s-au cumparat din bani publici testere pentru aparatele de diagnosticare rapida a tuberculozei. Anuntul a fost facut dupa ce a fost prezentata o ancheta realizata de Digi24.

In martie 2015, Institutul Marius Nasta, cel care este managerul programului national de control al tuberculozei, a organizat o licitatie publica pentru cumpararea de testere pentru aparatele de depistare a tuberculozei. Avea de ales din mai multe solutii – unele depistau si cele mai grave forme ale bolii, altele doar pe cele clasice.

Din caietul de sarcini, reiese ca institutul a cumparat testere de 3 milioane de euro pentru un aparat mai putin performant care diagnostica doar formele mai usoare de boala si indica tratamentul doar pentru acestea. Pentru ele, institutul a platit de 23 de ori mai mult decat pentru testerele care ofera informatii complete pentru cele mai grave forme de TBC. Practic, licitatia pentru cumpararea de testere pentru depistarea tuberculozei a fost directionata catre o anumita firma, in detrimentul pacientilor. Firma isi tatonase terenul oferind aparatele gratuit.

Ministrul Sanatatii va cere intreaga documentatie a licitatiei si va determina cine din sistemul medical este vinovat pentru plata celor trei milioane de euro.

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.