home-compani-de-stat

Salvati Institutul Cantacuzino

Salvati Institutul CantacuzinoStudentii de la Facultatea de Medicina au iesit in strada sa protesteze pentru a salva Institutul Cantacuzino.

Sambata dupa amiaza, protestatarii au facut un lant uman in fata institutiei si au cerut redeschiderea singurului producator de vaccinuri romanesti. De asemenea, studentii au vrut sa isi arate solidaritatea cu cei 500 de cercetatori ai institutului, care nu si-au mai incasat salariile de trei luni. Studentii au protestat timp de o ora in tacere. “Dorim ca Institutul Cantacuzino sa fie salvat. Este mostenirea noastra, el ne-a aparat de atatea boli contagioase. Sunt sigura ca tineretul ii va sensibiliza pe ceilalti”, a spus Madalina Lugan, studenta la Medicina, citata de Digi Tv.

Specialistul in microbiologie medicala, Mircea Ioan Popa a spus ca institutul doar supravietuiste si incearca sa se opuna celor care l-ar vrea mort. “Vrem ca productia institutului sa fie reluata. E posibil. E nevoie de vointa politica. Speranta trebuie sa fie si trebuie sa ne insoteasca.”

De trei saptamani, cercetatorii de la Institutul Cantacuzino au intrerupt lucrul si negociaza cu o comisie interministeriala, formata din reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Educatiei, in incercarea de a convinge autoritatile ca institutul trebuie sa isi desfasoare activitatea in continuare. Pana acum, negocierile cu delegatii Ministerului Sanatatii si ai Educatiei pentru gasirea unei solutii au esuat.

Declinul Institutului Cantacuzino a inceput in 2010, odata cu prima sistare a productiei de vaccinuri. In 2013, incercarea de a livra vaccin antigripal a fost si ea sortita esecului pentru ca serul a fost contaminat. De atunci, niciun vaccin nu a mai fost produs in Institut.
Din octombrie anul trecut, Institutul Cantacuzino a trecut de la Sanatate la Educatie.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.