home-compani-de-stat

Exclusiv – Ambasada Austriei acuzata ca influenteaza procesul legislativ din Romania

Consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului Ministru, Luminita Odobescu, informeaza Ambasada Austriei

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) acuza Ambasada Austriei ca se opune fatis unui proiect de lege, pentru a sustine interesele companiilor austriece de pe piata romaneasca de asigurari. In prezent austriecii controleaza peste 40% din piata romaneasca. “Reamintim că proiectul de lege privind constituirea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR), care este o parte componentă importantă a reformei sistemului de asigurari privat si care ar aduce schimbări importante pentru protectia celor peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din România”, se precizeaza intr-un comunicat al ASSAI. In prezent proiectul se afla in dezbatere in Comisia Parlamentara.

Implicare Ambasadei Austria
Absolut surprinzătoare este implicarea fățișă a Ambasadei Austriei pe tema acestui proiect Ambasada Austrieide lege. Într-un document remis Comisiei pentru Transporturi, Ambasada și-a exprimat îngrijorarea cu privire la adoptarea acestui proiect de lege, anunțând faptul că “ne putem aștepta ca firmele de asigurări austriece să se retragă de pe piata asigurărilor auto”, dat fiind că “asigurările pentru autovehicule vor deveni o afacere total neprofitabilă și neatractivă.” , se mai precizeaza in comunicatul citat.

In data de 10 martie a.c., atasatul comercial al Ambasadei Austriei, Arnulf Gressel, a trimis o depesa deputatului Lupu, in calitate de presedinte al Comisiei pentru transporturi si infrastructura din cadrul Camerei Deputatilor, in care ii explica ca Austria “nu numai ca este unul dintre cei mai mari investitori in Romania, dar si in industria asigurarilor investitorii austrieci detin o cota considerabila de piata.” Atasatul comercial sustine ca “din pacate tendidentele recente din legislatie privind despagubirile si constatarea daunelor in cadrul asigurarilor auto au provocat ingrijorare in randul investitorilor austrieci.”

Cancelaria premierului informeaza Ambasada

Din aceeasi depesa atasatul comercial al Austriei mai sustine ca: “Prin adresa din data de 10 decembrie 2014 doamna Luminita Odobescu, consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului Ministru, ne-a informat ca Guvernul Romaniei, in special Ministerul Finantelor a revizuit proiectul de lege B192/2014 si a considerat ca acesta ar trebui respins deoarece s-ar crea cadrul pentru un monopol privat in privinta organizarii, administrarii si operarii unei parti importante a domeniului asigurarilor din Romania in afara cadrului asigurat de legea nr.32/2000.

Cine este Luminita Odobescu?

luminita odobescuLuminita Odobescu (foto) a fost eliberata din functia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si numita consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru, in 8 noiembrie 2012.

Intre iunie 2008 si februarie 2012 a indeplinit functia de director general al Departamentului Uniunea Europeana din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabila cu gestionarea ansamblului problematicii UE si a dialogului politic bilateral cu statele membre sau in curs de aderare la UE, AELS si Turcia, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

Intre anii 2002 si 2007 a detinut diverse pozitii in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana – Bruxelles, gestionand o serie de capitole in cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la UE (energie, uniune economica si monetara, taxare, comert). De asemenea, a fost responsabila de gestionarea relatiilor comerciale dintre Romania si UE si a masurilor de aparare comerciala.

Intrebarile ASSAI 

  • De ce Ambasada Austriei se opune principiului independentei expertilor tehnici care efectueaza constatarile de dauna in Romania, in conditiile in care acest principiu este respectat și adoptat in Austria?
  • De ce ASF s-a transformat, la randu-i, intr-o institutie de lobby pentru asiguratori, in defavoarea celor 5 milioane de asigurati pe care are obligatia sa ii protejeze?
  • Daca piata romaneasca de asigurari este corecta și transparenta, cum se sustine, de ce toti actualii jucatori ai acestei piete se opun in unanimitate ca daunele sa fie constatate de catre experti independenti?
  • De ce se opun inclusiv expertii tehnici judiciari infiintarii CEETAR?
  • De ce autoritatile romane nu iau pozitie fata de implicarea devoalata a Ambasadei unei tari vecine in procesul de legiferare romanesc? Cand se dezbat anumite proiecte de lege in Parlamentul austriac, oare Ambasada Romaniei are și ea un reprezentant?
  • In conditiile in care industriile petroliera și cea a lemnului, piata bancara și cea de asigurari, etc sunt controlate de companii cu actionariat austriac, interesele economiei romanești și pe cele ale cetatenilor romani  cine le mai protejeaza?

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.