home-compani-de-stat

Dosarul “Depoul locomotive Cluj” se judeca la Tribunalul Bucuresti

Depoul de locomotive
Afaceristul George Didila a fost trimis in judecata de DNA, alturi de alti 14 inculpati

Filiera prin care s-au cumparat piese supraevaluate la Depoul de locomotive Cluj este descrisa de procurorii DNA intr-un dosar stufos, trimis in judecata la Tribunalul Bucuresti. Printre cei 15 inculpati il regasim si pe seful biroului de aprovizionare al Depoului CFR din Cluj, Daniel Cosmineanu, care a comandat piesele de la firma omului de afaceri George Didila, var cu fratii Gruia Stoica si Vasile Didila.

Procurorii DNA sustin ca totul a pornit de la directorul adjunct de la CFR Calatori, Gabriel Protopopu, care a cerut ar fi cerut procent din comenzi de la Didila si care ar fi intervenit si la seful de aprovizionare de la Cluj.

”La inceputul anului 2014, inculpatul Protopopu Gabriel Telu, in calitate de director general adjunct, a pretins de la inculpatul Didila George, foloase necuvenite, pentru a-si indeplini in mod defectuos atributiile de serviciu. Aceste foloase au constat in sume de bani ce reprezentau un procent de 15 – 20% din valoarea totala (fara T.V.A.) a comenzilor care urmau sa fie primite din partea subunitatilor societatii feroviare aflate in subordinea functionarului public. De precizat este faptul ca, produsele furnizate de catre omul de afaceri aveau preturi cu mult supraevaluate.”, se arata in rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, Didila si Protopopu s-au inteles la un  procent de 20% din valoarea totala  a comenzilor de furnizare piese ce urmau a fi primite din partea Depoului Cluj. ”In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a promis ca il va determina pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel sa efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societatile comerciale utilizate de catre inculpatul Didila George, lucru care s-a si intamplat ulterior. Astfel, inculpatul Protopopu Gabriel Telu l-a determinat pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel sa ii comunice omului de afaceri oferta unei societati comerciale concurente, care participa la o procedura de achizitie desfasurata de subunitatea feroviara si sa isi exercite in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul efectuarii demersurilor necesare pentru atribuirea directa a unei comenzi de furnizare a unor piese de locomotiva, catre S.C. Petroserv Conect S.R.L.”, precizeaza procurorii.  Acestia arata ca firma nici macar nu indeplinea conditiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementarilor in domeniu sigurantei feroviare.

Potrivit anchetatorilor, in urma instigarii, Depoul Cluj a efectuat plata in avans a pieselor de locomotiva comandate, iar ulterior, inculpatul Cosmineanu a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile initiale de piese, intrucat o mare parte din aceste produse nu puteau fi receptionate din cauza lipsei certificarilor cerute de lege.

Dupa comenzi, a urmat imparteala pentru sefii din CFR: ”Ulterior primirii comenzilor si efectuarii in avans a platii produselor de catre subunitatea feroviara, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a primit suma de 10.000 lei de la inculpatul Didila George in baza intelegerii anterioare. Pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel a primit de la omul de afaceri suma de 2.000 de lei.”, sustin procurorii.

Un inculpat din dosarul Transferoviar, trimis in judecata in acest dosar

Alaturi de cei trei inculpati mentionati mai sus, in dosar a fost trimis in judecata si fostul sef de tractiune din CFR Calatori, Teodor Gavris, cercetat si in dosarul ”Transferoviar” de la Cluj, si 11 sefi de depouri din tara.

”In urma instigarii inculpatului Didila George, inculpatul Gavris Teodor Alexandru si-a indeplinit defectuos propriile atributii de serviciu si i-a determinat pe subordonatii sai, angajati ai S.N.T.F.C. – C.F.R. Calatori S.A., sa isi indeplineasca in mod defectuos propriile lor atributii de serviciu. In acest sens, inculpatul Gavris Teodor Alexandru i-a atras in activitatea infractionala pe inculpatii Stinga Cristian Valeriu, Jigoria Cristian Aurel, Stan Stelian, Miu Daniel, Ionascu Gabriel, Pauna Razvan Constantin, Bozga Florin-Liviu-Mihai, Ilie Eugen, Saicu Daniel, Secu Virgil si Darau Calin Ovidiu, care in calitate de sefi ai subunitatilor (depourile) S.N.T.F.C. – C.F.R. Calatori S.A., au acceptat sa comande produsele oferite de omul de afaceri si sa plateasca preturile mult supraevaluate cerute de acesta.

Paguba totala produsa S.N.T.F.C. – C.F.R. Calatori S.A. de catre inculpatii anterior mentionati, in modalitatile descrise, este in cuantum de 205.415,24 (T.V.A. inclus), din care 174.814,56 lei (TVA inclus) in relatiile comerciale cu S.C. Ecomet West S.R.L. si 30.600,68 lei (TVA inclus) in relatiile comerciale cu S.C. Petroserv Conect S.R.L., ambele firme fiind reprezentate in fapt de catre inculpatul Didila George.”, se arata in rechizitoriul DNA.

 

Sursa: www.clujust.ro

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.