home-compani-de-stat

Legea salarizarii: Bugetarii vor avea salarii brute cuprinse intre 1.200 si 22.000 lei

rovana plumbGuvernul propune, in noua lege a salarizarii, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare. Va exista un plafon maxim al salariilor din sistemul public, iar cel mai bine platit bugetar va fi presedintele. Noua lege ar intra in vigoare din 2016.

Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale:

* persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei,

* persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat,

* persoanele cu studii medii cu bacalaureat,

* persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si

* persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat recent ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, aproximativ 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

Prin noua lege a salarizarii pregatita de Guvern pentru anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.