home-compani-de-stat

Codul termitelor austriece, respins de Klaus Iohannis

Austriac Gerhard REIWEGERAmbasadorul Austriei face lobby pentru compania Holzindustrie Schweighofer 

Batalia pe noul Cod Silvic a fost incheiata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care a decis ca aceasta lege sa fie reexaminata, pe motiv ca: “interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi, sunt de natura sa limiteze activitatea economica a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, avand impact asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei si sa creeze premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator”. Imediat au aparut si reactiile. Fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a lansat o serie de acuzatii la adresa presedintelui Klaus Iohannis, sustinand ca ar fi fost supus unor influente din strainatate si ar fi fost dezinformat pentru a nu promulga Codul. Desi, in Codul Silvic era prevazut in art. I alin 72 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementari privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier al statului. “Apreciem ca dispozitiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa – sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata”. Cele mai mari companii din industrie sunt din Austria.

Potrivit site-ului stiripeseurse.ro, ambasadorul Republicii Austria in Romania si Republica Moldova, Gerhard Reiweger, inainte de a-si lua postul in primire ii atragea atentia ministrului Mediului, Atilla Korodi, in legatura cu codul silvic. “(…) va atrag atentia asupra unor serioase obiectii referitoare la modificarea si completarea Legii nr.46/2008 – Codul Silvic, adoptata in data de 17 septembrie a.c. de catre Senatul Romaniei si transmisa mai departe Camerei Deputatilor in calitate de camera decizionala. (…) Detaliile acestei probleme si pozitia societatii S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL sunt prezentate intr-o scrisoare, anexata in copie, adresata de catre societatea mai sus mentionata E.S. domnului Prim-ministru Victor Ponta. V-as fi recunoscator, daca ati de acord sa aveti o intrevedere cu reprezentantii firmei mai sus mentionate, insotit de insarcinatul cu Afaceri si de Consilierul Comercial ai Ambasadei.”

Apocalipsa dupa Schweighofer

Padurile romanesti sunt devorate continuu de “termitele” austriece, în timp ce majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au luat masuri pentru protejarea fondului forestier propriu, cum ar fi reducerea cantitatii de lemn destinata exploatarii. La fel a procedat Rusia si China. Dar, în Romania grupul de firme austriac din cadrul Holzindustrie Schweighofer interpreteaza legislatia romaneasca în functie de interesul lor. De-a lungul timpului, la nivel national compania Schweighofer a facut mai multe afaceri la limita legii sau chiar a incalcat-o. O ancheta demarata de Directia Nationala Anticoruptie în sanul justitiei din Suceava a scos la iveala itele controversate ale povestii prin care firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL a obtinut terenul agricol pe care si-a construit fabrica din localitatea Radauti, din judetul Suceava. Pentru a pune mana pe terenul dorit, austriecii au luat legatura cu afaceristul Gavril Constantin Babiuc care trebuia sa cumpere aproximativ 130 de hectare de teren arabil de la proprietarii din zona, pe care trebuia sa-l revanda ulterior austriecilor. Amenintat de austrieci cu pierderea contractului, Babiuc a apelat la judecatorul Costica Bogdan Barbuta, de la Judecatoria Radauti, care a emis 69 de hotarari judecatoresti ilegale pentru ca acesta sa intre in posesia pamantului. Ulterior întreaga suprafata a ajuns la firma Holzindustrie Schweighofer.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.