home-compani-de-stat

Autorizatie de mediu de la Cupru Min S.A., luata pe o spaga de 200 de pungi cu produse alimentare

mihaela-mih-dehelean-680x365

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a trei persoane, implicate in ilegalitati aflate in legatura cu emiterea unei autorizatii de mediu pentru SC Cupru Min SA.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in judecata a fost trimisa, astfel, Mihaiela Nicoleta Dehelean Mih, director executiv al Agentiei de Protectie a Mediului Alba, acuzata de instigare la comiterea infractiunii de abuz in serviciu si luare de mita. In acelasi dosar va fi judecat, pentru abuz in serviciu si dare de mita, Gheorghe Iordache, director general al SC Cupru Min SA, dar si Sergiu Mihut, administrator al unei societati comerciale, acuzat de complicitate la comiterea infractiunii de abuz in serviciu.

Cum s-au petrecut faptele

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in perioada 2011-2014, in contextul obtinerii autorizatiei integrate de mediu, Gheorghe Iordache, in calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat directoarei APM Alba, in scopul indeplinirii indatoririle de serviciu legate de procedura respectiva, 200 de pungi ce contineau produse alimentare in valoare de 5.102 lei. In acelasi context, cu toate ca aceasta nu avea atributii in a efectua consultanta iar functia detinuta impunea o atitudine impartiala si obiectiva, Mihaiela Nicoleta Dehelean Mih l-a determinat pe Iordache sa isi indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, in sensul a incheia un contract de prestari-servicii, ce avea ca obiect intocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentata de inculpatul Sergiu Mihut. In timpul procedurii de autorizare, dupa semnarea contractului, urmare a modificarilor legislative, pentru functionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisa o autorizatie integrata de mediu ci doar o autorizatie simpla. Astfel, raportul de amplasament, a carui intocmire fusese contractata cu firma lui Mihut, nu mai era necesar si, ca urmare, plata pretului initial de 25.000 euro, devenea discutabila sub aspectul angrenarii raspunderii civile contractuale. Remedierea acestei situatii s-a facut insa prin incheierea unui act aditional pentru o suma de 7.500 de euro (considerata avans in contractul initial), contractandu-se realizarea unei documentatii, care era deja intocmita de catre o angajata a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislatia in vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuarii acesteia de catre evaluatori de mediu autorizati.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata in cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferenta) catre societatea detinuta de Mihut, constituind atat paguba in patrimoniul SC Cupru Min SA, cat si folos pentru societatea co-contractanta.

In cauza a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia perchezitiei autorizate si efectuate la domiciliul directoarei APM.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.