home-compani-de-stat

Salvati Parcul Herastrau!

untitled“Gasca Nordului” s-a trezit stapana peste 7 ha din parcul bucurestenilor. Zona este declarata monument istoric

Curtea de Apel Bucuresti va decide maine daca bucurestenii isi vor primi inapoi cele sapte hectare din Parcul Herastrau, pe care Carol I l-a lasat mostenire Bucurestiului, “confiscate” de gruparea Bittner – Finis. Acest teren a fost vandut de Biroul de Turism si Tineret (BTT) unor afaceristi aflati in anturajul lui Bartolomeu Finis si Alexandru Bittner, doi dintre liderii de baza ai gruparii cunoscute sub numele de “Gasca Nordului”. Desi, terenul se afla in domeniul public al statului, nu in proprietatea BTT, care era doar administratorul terenului.

Scandalul legat de vanzarea celor aproximativ sapte hectare din Parcul Herastau a fost constestata la mai toate instantele. Anul trecut, Tribunalul Bucuresti a numit trei experti care sa constate daca terenul cu pricina face sau nu parte din Parcul Herastrau. Culmea tupeului, expertii au concluzionat ca terenul nu face parte din parc, desi se afla pe malul lacului Herastrau. Mai mult, chiar judecatorii Tribunalului Bucresti s-au deplasat pe teren pentru a vedea cu ochii lor daca terenul se afla in parc sau ba. Dar, degeaba! Poate Directia Nationala Anticoruptie va ancheta aceasta poveste controversata, iar parcul va fi redat bucurestenilor.

Scandalul legat de vanzarea celor aproximativ sapte hectare din parcul Herastrau a inceput in septembrie 1999, cand BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL, pentru dezvoltarea si exploatarea bazei de Tenis Club Herastrau. Domino 94 Impex SRL venea in asociere cu suma de 100.000 de dolari, esalonati pe doi ani. Iar BTT venea cu cladirile, dar si cu terenul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB). Contractul de asociere prevedea ca constructiile executate si bunurile achizitionate in timpul asocierii sa revina firmei Domino 94 Impex. Totodata, avea dreptul de preemptiune in cazul vanzarii sau incheierii unui contract de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare avand ca obiect bunurile asociate. Dar BTT nu putea sa intre in asociere cu terenul care se afla in domeniul public al statului. Cateva luni mai tarziu, pentru ca toata afacerea sa capete o forma de legalitate, ministrul Tineretului si Sportului, Crin Antonescu, a semnat pe 22 decembrie un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor. Asta in conditiile in care spatiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zona declarata monument istoric. In 2002, reprezentantii Clubului de yahting Sportiv Sportul Studentesc, singurii care au reusit sa-si desfasoare, cu greu, activitatea sportiva pe acest teren, au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului.

La sfarsitul lui 2008, Tribunalul Bucuresti – Sectia a IV-a civila a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare. BTT si SC Domino Impex SRL au facut recurs. Din 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul de yahting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu, instanta admitand cererea municipalitatii de a-si apara un teren care-i apartine inca de pe vremea lui Carol I.

gasca-nordului-a-luat-7-hectare-din-parcul-herastrau-18481952

Alo, DNA?

Reprezentantul Sectiei de Yachting din Clubul Sportiv Sportul Studentesc sustine ca imediat dupa ce a inceput procesul la Tribunal au inceput si presiunile, amenintarile. “Ne-au trimis controale dupa controale, ne-au spus ca ne dau la schimb un alt spatiu, care nu apartinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul ca acest teren este domeniu public si nu poate fi instrainat. In 2008, instanta ne-a dat dreptate si oamenii legii au ramas putin surprinsi de cate documente le-am pus la dispozitie. Din 2006, ne-am adresat PNA-ului, ulterior DNA-ului, ultima plangere fiind depusa la inceputul acestui an.”

|n schimb, primarul general Sorin Oprescu a declarat ca lupta impotriva ilegalitatilor comise de diferite persoane pe spatiul verde al Capitalei a inceput-o din primul mandat. “Multe terase ilegale au fost demolate in locul lor fiind amenajate locuri de joaca pentru copii. Pe locul fostei terase Fitze, amenajata ilegal in Parcul Herastrau, in zona Soseaua Nordului, Primaria Capitalei a construit un loc de joaca pentru copii. Am demonstrat ca se poate. Sper ca marti, Curtea de Apel Bucuresti sa faca dreptate, luand in calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atesta faptul ca terenul respectiv este domeniu public si apartine Municipalitatii”, a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

Expertii loviti de orbul gainii

Dupa aproape opt ani de procese, in 2012, magistratii de la Tribunalul Bucuresti a decis in 10 mai 2012 sa numeasca trei experti tehnici judiciari, care sa constate daca terenul se afla sau nu in Parcul Herastrau. Desi se vede cu ochiul liber ca terenul se afla situat pe malul de nord al lacului Herastrau. Expertii Vasile Saftoiu, Constantin tiganila si Ioan Ulita au inceput sa analizeze documente peste documente, sa suprapuna harti peste harti, pentru a identifica daca terenul cu pricina facea in 1999 parte din Parcul Herastrau. Concluzia acestora este halucinanta: “Terenul in suprafata de 69.982 mp ce a constituit obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M15, numarul 0053 emis la data de 22.12.1999 nu facea parte din Parcul Herastrau in anul 1999. Nici un act din dosar nu sprijina ipoteza contrara. Dimpotriva, actele existente la dosar precum si planul realizat de Geosurvey in 1996 duc la concluzia ca acest teren nu facea parte din Parcul Herastrau, ci era invecinat cu acesta, fiind proprietatea BTT SA.”

Sursa: Jurnalul National

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.