home-compani-de-stat

Laurentiu Ciurel: Salariatii risca sa ramana in greva permanenta

ciurel-bunManagerul Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel (foto), a precizat ca protestele sindicale ar putea crea probleme destul de mari, mai ales daca se ajunge la greva generala. Ciurel a spus ca intelege nemultumirile salariatilor, mai ales ca nimeni nu ar primi prea bine o reducere a cu 4.000 de lei a veniturilor dintr-un an. Insa, spune managerul, in cazul in care se va ajunge la greva generala, aceasta s-ar putea permanentiza, o saptamana de nefunctionare a CEO producand pagube uriașe. Ciurel a mai spus ca productia de energie pe carbune este din ce in ce mai restransa și ca, de multe ori, compania platește bani pentru a putea functiona. In aceste conditii, anumite facilitati, cum sunt primele de vacanta sau alte indemnizatii, nu mai pot fi acordate.

„Vrem sa sensibilizam Guvernul”

Sindicatele sunt destul de decise in privinta grevei, anuntand ca joi, de la orele 17:00, circa 3.000 de salariati, de la Gorj și de la termocentralele din Dolj ale CEO, vor fi aduși in Piata Prefecturii. Adrian Marciuc, prim-vicepreședintele Federatiei „Univers”, a precizat ca sindicaliștii inca sunt deschiși discutiilor, insa vor ieși in strada daca administratia nu renunta la taierile veniturilor. Totodata, Marciuc a tinut sa se disocieze de protestele FNME, spunand ca greva de joi este organizata doar de federatia pe care o reprezinta. „Nu ne alaturam FNME-ului, este o decizie a sindicatelor din Federatia Univers. Interesele salariatilor sunt interesele tuturor. Noi am anuntat conducerea CEO și am precizat ca, in urma discutiilor cu domnul ministru Andrei Gerea, suntem in continuare deschiși dialogului. Insa asta nu inseamna ca vom renunta la proteste, doar in situatia in care acele diminuari nu se aplica. (…) Noi ne așteptam la miting la circa 3.000 de oameni din minerit și energie. Avem și noi presiuni de la liderii noștri de sindicat. Vrem sa sensibilizam Guvernul, pentru ca nu face nimic cu privire la energia pe baza de carbune. Vrem sa se aplece mai mult asupra acestei probleme. Vede toata lumea ca ne paște pericolul insolventei”, a spus Marciuc.

Ciurel: „Daca ar fi bani, administratia i-ar imparti”

Managerul CEO spune insa ca sindicatele doar protesteaza, fara a spune daca, intr-adevar, exista sau nu solutii alternative la taierea veniturilor. Ciurel a precizat ca, daca ar fi bani, administratia i-ar imparti, așa cum a facut-o pana acum. „Sunt absolut convins ca exista nemultumiri și nimeni nu primește cu zambetul pe buze o taiere cu 4.000 de lei pe an a veniturilor. Inteleg pe deplin nemultumirea salariatilor, insa, din pacate, toti cei care protesteaza se limiteaza la asta, la proteste. Nimeni nu spune ca ar gasi solutii și ca s-ar putea face mai mult sau mai bine. (…) Ca sa prevenim insolventa, trebuie sa avem un mod foarte prudent de abordare. Nu mai avem de unde sa taiem, dar, din pacate, activitatea pe energie s-a redus foarte mult. Daca ar fi bani, administratia ar fi gata oricand sa ii imparta salariatilor, așa cum a mai facut, de altfel, atunci cand au fost posibilitati. Din pacate, pretul certificatului este dublu fata de anul trecut și, chiar și cu taierile acestea, exista foarte mari șanse sa intampinam greutati in functionare anul acesta”, a spus Ciurel.

„Efectiv, nu sunt alte variante”

Managerul CEO a mai precizat ca s-au cautat și alte solutii, insa acestea lipsesc, mai ales in conditiile in care piata de energie pe carbune a fost extrem de limitata. Managerul mai spune ca și greva generala este o varianta, insa una sumbra, nefunctionarea companiei timp de o saptamana ducand la inchiderea acesteia. „Efectiv, nu sunt alte variante. Oricine poate sa vada preturile la energie, oricine poate sa vada ca am mers de vineri pana duminica cu 1.000 de MW, deși pana atunci mersesem cu 2.500 de MW, poate sa vada ca se intra cu preturi de 10-20 de lei sau ca au aparut deja preturi negative, cazuri in care trebuie sa platești ca sa ramai in functiune. Ori, in conditiile acestea, nu ai cum sa ceri sa ai un concediu de 35 de zile pe an pentru care sa primești indemnizatie concediu, prima de vacanta 4.000 de lei și bilet de odihna și tratament. Fiecare trebuie sa inteleaga ca nu se mai poate. Sigur, se poate declanșa și greva generala, insa angajatii nu inteleg ca s-ar putea sa ramana in greva permanenta. O saptamana de nefunctionare ar crea o gaura in bugetul companiei pe care cu greu CEO o va mai putea recupera”, a mai spus managerul CEO.

Sursa: www.gorjexclusiv.ro

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.