home-compani-de-stat

Elena Udrea a luat trofeul “Microsoft”

Presedinte Partidului Miscarea Populara, deputatul Elena Gabriela Udrea a fost saltata de ofiterii anticoruptie si dusa la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pe 29 ianuarie 2015, pentru a fi audiata de procurori. Ea este acuzata de spalare de bani si fals in declaratiile de avere pentru ca nu a mentionat mai multe imprumutri acordate de fostul ei sot, Dorin Cocos, firmei Euro Hotels International Co SRL, controlata de el. Banii imprumutati firmei proveneau din spagile incasate de Cocos, inclusiv din afacerea “Microsoft”, iar Elena Udrea incasa banii sub forma de dividende. Anchetatorii sustin ca au probe din care rezulta ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, de pe urma careia a obtinut importante sume de bani, care ulterior au fost investiti in achizitionarea unor imobile si pentru creditarea societatilor sale. Legat de acest caz, procurorul sef Codruta Kovesi a facut o declaratie in care a precizat ca Elena Udrea va fi audiata intr-un dosar : “care este inregistrat de mai mult timp in DNA. Nu este un dosar nou.” In schimb, inainte de a fi saltata din complexul de lux in care locuieste, Udrea a avut timp sa poesteze un mesaj pe o retea de socializare: “in aceasta dimineata, am fost invitata in persoana (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lamuriri. Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii şi sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca aşa voi şi proceda”.

Pe urmele banilor

Procurorii anticoruptie au luat urma baniilor incasati de Elena Udrea. Incoltita din toate partile, fostul ministru a anuntat voalat pe o retea de socializare ca va colabora cu procurorii pe toate spetele de care are cunostinta. Dar, acuzatiile procurorilor impotriva Elenei Udrea sunt strans legate de combinatiile penale facute de Dorin Cocos, in mandatul de sot al acesteia.

Astfel, Dorin Cocos a cerut in anul 2009 de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu suma de noua milioane de euro. Banii au fost impartiti cu primarul Gheorghe Stefan si fostul ministru Gabriel Sandu. Apoi, in anul 2010, tanarul Alexandru Faur a fost pus de Gheorghe Stelian sa preia creditul de 3,26 milioane euro al Elenei Udrea, contractat la BRD. Potrivit unor surse din anturajul lui Dorin Cocos, Alexandru Faur isi face in prezent veacul intre Monte Carlo si Paris, primind lunar in jur de 20.000 de euro de la Gheorghe Stelian. In paralel, Cocos a creditat in mod repetat firma Euro Hotels International Co SRL. De la aceasta firma, Elena Udrea incasa dididende. Conform extraselor de cont, Dinu Pescariu a virat in mai 2012 suma de 2,5 milioane euro in contul lui Gheorghe Stelian, implicat in mai multe afaceri imobiliare cu Dorin Cocos. Mai mult, in perioada 2009-2013, Elena Udrea a declarat ca a cumparat mai multe bunuri mobile a caror valoare depasea veniturile obtinute in calitate de ministru, deputat sau din activitatea didactica.

Dupa cinci ore de audieri, Elena Udrea a iesit din sediul DNA. Aceasta a precizat ca nu a dat nici o declaratei, solicitand sa vada mai intai dosarul. Legat de declaratiile de avere a spus ca le-a completat conform cu realitatea pe care o stia ea, iar pentru restul sa fie intrebat Cocos.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.