home-compani-de-stat

Romanii protesteaza impotriva poluarii facuta de austriecii de la Kronospan

Kronospan Sebes

Ardelenii impreuna cu banatenii au inceput protestele impotriva poluarii produsa de compana austrieca Kronospan in Sebes. Duminica dupa amiaza s-au strans in fata primariei din Sebes peste 1500 de oameni care au solicitat relocarea fabricii de formaldehida in afara orasului, la o distanta de cel putin 50 de km. Protestele impotriva companiei austriece vor continua duminica. Organizatorii protestului sustin ca „manifestarile de solidaritate cu protestele de la Sebes s-au extins atât in tara cât si in Diaspora, precum si in alte tari unde Kronospan are puncte de lucru. Au fost organizate evenimente de sprijin in fata sediului Ministerului Mediului din Bucuresti, in Cluj Napoca, Reghin, Brasov, dar si in Mississauga, Ontario (Canada), Alcala de Henares (Spania), Wurzburg (Germania) sau Ufa (Rusia)”.

Austriecii au fost acuzati de localnici ca polueaza aerul cu substante cancerigene. In schimb autoritatile au constatat ca au inceput lucrarile fara autorizatii, au fost acuzati de monopol fiind amendati cu suma de 1 milion de dolari de catre Consiliul Concurentei. Pentru toate problemele cauzate de austriecii de la Kronospan, Romania a primit un avertisment din partea Comisiei Europene.

Compania austriaca Kronospan din Sebes incearca pentru a doua oara sa puna in functiune o fabrica de formaldehida, dupa ce o instalatie pe care o ridicase in urma cu cinci ani a fost demolata in urma unei decizii a judecatorilor. Decizia austriecilor de a demara lucrarile i-au facut pe oameni sa iasa in strada si sa protesteze impotriva companiei. Duminica a avut loc al doi-lea protest, la care au participat peste 1500 de oameni din Ardeal si Banat. Acestia solicita mutarea fabricii de formaldehida la o distanta de cel putin 50 de kilometri de oras. In plus, manifestantii au semnat dupa doua ore de protest o petitie care urmeaza sa fie transmisa presedintelui României, Klaus Iohannis. Directorul de relatii publice de la Kronospan sustine ca in lume exista foarte multe substante catalogate ca fiind cancerigene. “Formaldehida este o substanta reglementata, care se produce peste tot in lume. Exista limite reglementate pentru emisii, in anumite concentratii (…) Noi si acum producem 30.000 de tone de formaldehida (…) Studiile au aratat ca nu va exista un impact semnificativ asupra mediului”, a spus Oana Bodea, citata de zf.ro.

Austriecii de la Kronospan au intrat in România in septembrie 1998, când au inceput sa cumpere zeci de terenuri agricole din zona industriala a orasului Brasov pentru a construi o fabrica de PAL. La scurt timp, in februarie 1999, a luat nastere firma Kronospan România, al carei unic actionar era Kronospan Holding Ltd, o firma de tip off-shore inregistrata in Cipru, iar functiile de administrator le-a revenit austriacului Peter Kaindl si elvetianului Markus Habegger. Lucrarile la fabrica de PAL de la Brasov au inceput in anul 2002 in baza unei autorizatii emise de municipalitate, dar acestea au fost sistate, pentru ca austriecii s-au orientat catre platforma de la Sebes.

Acuzatii de frauda in Germania

Peter Kaindl
Peter Kaindl (foto)nu este doar un simplu administrator, el fiind chiar unul dintre patronii off-shore-ului Kronospan Holding Ltd. Insa, in timp ce austriacul Peter Kaindl isi facea planurile pentru fabricile din Brasov si Sebes, autoritatile germane au demarat o ampla investigatie. Procurorii germani l-au acuzat pe Kaindl ca, in calitate de comanager al concernului Kronospan, la fabricile din Sandebeck si Lampertswalde, intre anii 1997 si 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe si alte 5,7 milioane de euro sub forma de subventii de la Banca de Dezvoltare a Saxoniei. Alaturi de el, in boxa acuzatilor s-au mai aflat comanagerul Igno L. si Rainer B., consilierul lor financiar. Divizia de Criminalitate Macroeconomica a Tribunalului Districtual din Paderborn a decis sa il amendeze cu suma de 5.000.000 de euro si sa il condamne la doi ani de inchisoare cu posibilitatea de eliberare conditionata. Complicii lui Kaindl au primit din partea instantei pedepse cu inchisoarea, cu posibilitatea de eliberare conditionata, de 17 luni, respectiv 18 luni. In ceea ce priveste celelalte capete de acuzare, procurorii germani au ajuns la o intelegere cu Kaindl. “El regreta fapta si este gata pentru a gasi impreuna o cale de intelegere. Kaindl doreste repararea completa a prejudiciului”, declara procurorul de caz.

img_0004Poluarea dezbatuta in Parlament 
Poluarea mediului de catre Kronospan a intrat in atentia deputatilor, care au vorbit pe larg despre acest fenomen in Camera Deputatilor inca din anul 2005. Atunci, deputatul Tiberiu Barbuletiu a tras un semnal de alarma in legatura cu nocivitatea pentru organism a mobilierului cu emisie de formaldehida, “in special a celui care contine adezivi facuti din rasini formaldehidice, exact ceea ce produce Kronospan”. Apoi, deputatul Nicolae Popa a facut o declaratie politica in care a precizat ca locuitorii din Sebes sunt condamnati sa respire aer toxic si nociv atât pentru vârstnici, cât si pentru copii. “Din cauza formaldehidei produse de societatea respectiva, un numar insemnat de persoane au probleme grave de sanatate, dificultati de respiratie, disfunctii ale glandei tiroide, precum si malformatii la copii si chiar cazuri de cancer”.

Amenda de 1 milion de dolari
Consiliul Concurentei a constatat ca societatea Kronospan a incalcat Legea concurentei, prin savârsirea unui abuz de pozitie dominanta. Autosesizarea consiliului a venit dupa ce Kronospan a decis sa majoreze pretul cu pâna la 50% pentru produsele de tip PAL. Totodata, Asociatia Producatorilor de Mobila din România a inaintat protestele mai multor societati beneficiare ale produselor fabricate si comercializate de Kronospan, referitoare la politica de preturi pe care a aplicat-o aceasta societate. “Acuzatiile formulate de beneficiarii acestor produse – producatori de mobila s-au axat pe lipsa justificarilor pentru cresterea preturilor anuntate de catre noul proprietar, cât si pe implicatiile pe care le va avea aceasta crestere a preturilor asupra pretului mobilei”. Consiliul Concurentei a decis sa amendeze Kronospan cu aproximativ 3,5 milioane lei.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.