home-compani-de-stat

Producatorii romani afectati de embargoul rusesc

Daniel ConstantinRomania si Polonia vor avea un punct de vedere comun in cadrul Consiliului de Ministri pentru sustinerea de noi masuri care sa-i ajute pe producatorii agricoli afectati de embargoul impus de Rusia, a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la finalul primei runde de discutii din cadrul Forumului 16+1 – ”China si statele din Europa Centrala si de Est”.

“In cadrul forumului, am avut ocazia sa discutam cu statele membre ale Uniunii Europene despre modalitatea prin care trebuie sa implementam Politica Agricola Comuna reformata la nivel european, dar si despre situatia creata de embargoul impus de Federatia Rusa. M-am bucurat ca vom avea un punct de vedere comun cu Polonia in cadrul Consiliului de Ministri in sustinerea de noi masuri care sa-i ajute pe producatorii din tarile noastre, astfel incat acestia sa nu mai fie afectati in mod direct sau indirect de embargoul impus de Rusia”, a spus vicepremierul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a reiterat ca Romania este afectata indirect de acest embargo, pentru ca multe dintre produsele alimentare exportate de alte tari risca sa ajunga pe piata romaneasca la preturi de dumping.

“Romania este in acea situatie in care, neexportand in mod direct catre Rusia, risca sa fie afectata in mod indirect, pentru ca produsele care erau exportate din alte state, Polonia sau Lituania, vin pe piata romaneasca la un pret de dumping, iar concurenta este neloiala. Cred ca este momentul, fiind o problema europeana, sa gasim solutii europene. Am avertizat si la ultimul Consiliu de Ministri — si o sa o fac si in continuare — asupra riscului ca fiecare stat membru o sa incerce sa gaseasca solutii nationale de protejare a fermierilor si, implicit, a consumatorilor. Ridicarea pretului minim de interventie, stocarea privata sau stimularea producatorilor de a exporta pe piete terte, in afara Uniunii Europene, pot reprezenta solutii europene care trebuie luate in calcul in perioada urmatoare. Este nevoie de vointa politica, sa agream intre noi aceste lucruri si, pe urma, sa le punem pe masa Consiliului. Este nevoie si de fonduri europene pentru a ajuta fermierii sa depaseasca aceasta perioada extrem de dificila”, a adaugat ministrul Agriculturii.

In relatia cu China, ministrul Daniel Constantin a afirmat ca forumul de la Indagra a reprezentat un bun prilej de a discuta in mod direct cu agentii economici din cele doua tari, de a semna contracte sau de a initia alte contacte.

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.