home-compani-de-stat

Planul de management pentru plaja Sulina a intrat la avizare

Plaja Sulina                                                                                                                                            Planul de management al obiectivului „Amenajare plaja Sulina” se afla in faza finala de avizare interministeriala, iar aplicarea masurilor de conservare a speciilor de flora salbatica va scoate Romania de sub infringement in acest caz, a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Anne-Marie Juganaru, citat de Agerpres.ro.

La jumatatea lunii ianuarie 2014, Consiliul Judetean (CJ) Tulcea anunta ca va scoate la licitatie, cel mai tarziu in luna februarie, lucrarile de realizare a studiului de fezabilitate pentru evaluarea adecvata a obiectivului ‘Amenajare plaja Sulina’, conform programului de conformare ex-post a proiectului, astfel incat procedura de infringement impusa Romaniei de Comisia Europeana pe aceasta tema sa fie stinsa. Studiul de fezabilitate, a carui realizare a fost aprobata la finele anului trecut si de consilierii judeteni, vizeaza inclusiv evaluarea ecosistemelor situate pe coasta Marii Negre de la Sulina la Gura Portitei.

Presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, declara ca evaluarea adecvata a obiectivului ‘Amenajare plaja Sulina’ se va incheia cel mai devreme in toamna acestui an, astfel incat acesta sa raspunda cerintelor europene in domeniu.

Reactia Comisiei Europene

Pe data de 5 mai 2010, Comisia Europeana /CE/ a transmis Romaniei un prim avertisment in legatura cu aplicarea defectuoasa a legislatiei europene privind protectia mediului in cazul proiectului autoritatilor tulcene. Comisia a descoperit, la acea vreme, deficiente in privinta studiului de impact asupra mediului, ce ar fi putut conduce la posibile efecte negative.

In 2011, pe 27 ianuarie, forul european a trimis autoritatilor de la Bucuresti un aviz motivat in care cerea statului roman sa se ocupe de “aspectele necorespunzatoare” de mediu din Delta Dunarii, dupa ce specialistii Comisiei au constatat deficiente in studiul de impact asupra mediului elaborat in scopul evaluarii potentialelor efecte negative ale proiectului de amenajare a plajei din Sulina asupra habitatelor si speciilor locale de pasari.

Conform CE, proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejata in temeiul directivei Habitate si asupra unui habitat protejat (pajisti saraturate mediteraneene), autoritatile romane sustinand insa ca investitia nu afecteaza major zona.

Contractul privind amenajarea plajei din orasul Sulina a fost semnat in luna octombrie a anului 2009, lucrarile in valoare de 8,7 milioane de lei fiind finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Anterior demararii acestora, organizatiile neguvernamentale au contestat proiectul initiat de CJ Tulcea, criticile continuand si dupa semnarea contractului de finantare. In aceste conditii, studiul de impact al obiectivului a fost refacut de mai multe ori, iar investitia, care initial acoperea o suprafata de 18 hectare, s-a redus la 3,5 hectare.

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.