home-compani-de-stat

Fantezii de iarna pe 250.000.000 de euro. Telegondolele ministrului Elena Udrea au ajuns la Parchet

Contracte telegondole

Anchetele publicate de Jurnalul National despre modul in care Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului a irosit peste 250 de milioane de euro in mandatul de ministru al Elenei Udrea au fost confirmate de corpul de Control al Guvernului. Jurnalul National a inceput publicarea anchetelor inca din toamna anului 2010, cand ministrul Elena Udrea s-a hotarat sa aloce bani pentru construirea partiilor de schii, in principal primariilor conduse de edilii Partidului Democrat Liberal. Banii plecau pe filiera Guvernul Romaniei – condus de Emil Boc, Ministerul Dezvoltarii – condus de Elena Udrea, administratiile locale – conduse de primari ai PDL, iar de aici la la firmele aflate in gratiile partidului de guvernamant. Inspectorii Corpului de Control al Guvernului Romaniei au verificat doar noua proiecte pentru care s-au cheltuit aproape 40 de milioane de euro. Aceştia au constatat ca edilii s-au apucat de proiecte fara a clarifica anterior situatia juridica a terenurilor, padurile defrişate nu au fost scoase din fondul forestier, au fost cumparate echipamente care nu se regasesc in teren, atribuirea ilegala de catre autoritatile publice locale a contractelor pentru executarea lucrarilor, fals in declaratii,  folosirea de catre firme intermediare.

“Schi in Romania” reprezinta unul dintre cele mai scumpe programe in care Guvernul Romaniei a pompat peste un milliard de lei, adica in jur de 250 de milioane de euro. Dar din aceasta afacere a caştigat toata lumea, mai ales ca valoarea proiectelor creştea de la o zi la alta. Totul a inceput in data de 8 aprilie 2009, cand Emil Boc a emis Hotararea de Guvern 426, prin care s-a decis ca Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, sa primeasca suma de 226.964.000 RON pentru finantarea partiala a 46 de proiecte catalogate drept investitii in turism pe anul 2009. Intre timp, au fost emise o serie de acte normative prin care s-au modificat sumele alocate initial. Potrivit Directiei de Comunicare din cadrul MDRT, banii pentru investitiile din anul 2010 au fost alocati prin HG 120/2010. In realitate, fondurile au fost alocate prin Ordinul ministrului Dezvoltarii Regionale şi Turismului nr. 1145 din 15 martie 2010. La inceputul lunii octombrie, Elena Udrea a emis un nou ordin prin care modifica Ordinul 1145 care se refera la “defalcarea sumelor alocate pe anul 2010 de la bugetul de stat pentru finantarea investitiilor in turism, prin transferuri de la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului la bugetele locale”. Şeful directiei de Dezvoltare Turistica, Octavian Arsene, ne-a specificat: “Asta e o greşeala de la noi. Nu este o greşeala… este o omisiune pentru ca nu am trecut ordinul prin care s-au alocat banii”.

4 noiembrie 2010. Jurnalul National a publicat investigatia “Tainele afacerii Schi in Romania”, in care a fost prezentata metoda prin care valoarea proiectelor pentru telegondole creştea de la o zi la alta. Atunci au fost prezentate mai multe proiecte din localitatile: Borşa, Borsec, Campulung Modovenesc, Predeal, Azuga. De exemplu, proiectul de la Borşa a fost evaluat initial la 93,5 milioane de euro. Ulterior valoarea proiectului a scazut la 78,6 milioane de euro. In acest caz, inspectorii guvernamentali au constatat ca “au fost modificate prevederile din documentatia de atribuire şi in acest mod s-a restrictionat accesul altor participanti la licitatie”. Mai mult, s-a facut un act aditional in valoare de 1,23 milioane de euro pentru o parcare etajata.

Azuga. Valoarea proiectului a crescut de la 6 la 12 milioane de lei. “Aveti nişte cifre greşite. Eu am avut 3 milioane de euro alocati in 2009 şi am cheltuit 2 milioane şi ceva. In 2010 avem alte proiecte. Anul acesta, pentru o alta lucrare mi s-au alocat 1,8 milioane, separat de aia din 2009”, ne-a declarat primarul Purcaru Adrian Gheorghe. Ministerul sustine ca la studiul de fezabilitate initial s-au adaugat lucrari suplimentare. “De asemenea, s-au adaugat obiective de investitii noi pentru reabilitarea şi modernizarea domeniului schiabil din statiunea Azuga”, a sustinut Octavian Arsene. Inspectorii Corpului de Control au constatat: “Alegerea procedurii de atribuire a contractului nu a fost avizata de departamentul juridic”. Mai mult au fost constatate o serie de nereguli legate de procedura de atribuire a contractului.

Borsec. Aleşii locali au solicitat 4,9 milioane de lei pentru o partie de schi. Intre timp, valoarea proiectului aproape s-a dublat. Primarul Mik Joszef sustine ca fata de proiectul initial s-au mai facut doua partii de schi, un centrul turistic şi o parcare. Dar nu este de acord cu valoarea prevazuta in documentele MDRT: “Nu pot sa figurez cu suma aia. Poate a fost prins şi centrul balnear in proiectul asta. Suma nu e corecta, mai bine sunati la minister”. Corpul de Control al Guvernului a constatat ca “autoritatea contractanta a atribuit prin achizitie directa societatii Termogaz Company SA lucrari suplimentare in valoare de 1,7 milioane de lei”.

5 noiembrie 2010. Jurnalul National a publicat ancheta “Clubul schiorilor deştepti, abonat la banii Guvernului”, in care a prezentat modul prin care Acomin SA a beneficiat de contracte de la primariile Vulcan, Azuga, Sinaia, Campulung Moldovenesc, Raşnov şi Petroşani. Valoarea acestor proiecte depaşea atunci suma de 500 de milioane de lei. Acomin SA facea parte atunci din grupul Quasar, controlat de hunedoreanul Horia Daniel Faur impreuna cu Eugen Hoancea.

Telegondola lui Flutur din parcarea partidului 
Pe 10 ianuarie 2012, Jurnalul National a scris despre telegondola care urma sa fie construita in localitatea Campulung Moldovenesc, din Suceava, judet aflat sub comanda lui Gheorghe Flutur. Autoritatile din Campulung Moldovenesc şi-au dorit sa transforme oraşul intr-o statiune pentru schiori. Proiectul initial a fost evaluat şi aprobat la suma de 51 de milioane de lei. Contractul a fost adjudecat de un grup de firme apropiate Partidului Democrat Liberal, format din liderul de asociatie Instcomp SA şi partenerii Acomin SA, Leitner AG/SPA, Drumuri şi Poduri SA – Botoşani, Proiect Bucovina SA şi Transcablu SRL. Ulterior, primarul Gabriel Şerban a solicitat refacerea proiectului, deoarece partiile de schi nu puteau fi omologate la standarde internationale. Pentru noul proiect, autoritatile sucevene au solicitat de la ministerul condus de Elena Udrea nu mai putin de 125 de milioane de lei. In anul 2009 a fost achizitionata aparatura pentru telegondola, care a zacut abandonata intr-o parcare de tiruri, al carei proprietar este Nicolai Giosan, consilier local din partea PDL. Primarul Gabriel Şerban sustinea ca el a solicitat firmei care a caştigat contractul sa aduca telegondola in oraş, chiar daca nu putea fi inca montata. Directorul firmei Instcomp, Tudor Monoranu, a precizat ca instalatia de telegondola trebuie predata in stare de functionare de firma partenera, Acomin. Dar, timp de doi ani, utilajele care urmau sa fie montate in Rarau au fost intretinute de natura in parcarea pedelista.

Telegondola lui Ridzi, facuta in arie protejata 

La primaria oraşului Petroşani, condusa de Tiberiu Iacob Ridzi (foto), inspectorii guvernamentali au gasit o serie de neregului. Telegondola urma sa fie amplasata in Parang, pe terenul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, intr-o arie protejata. Romsilva nu şi-a dat acordul pentru scoaterea din fondul forestier national a unei suprafete de padure de 43 de hectare, iar primarul i-a dat in judecata. Mai mult, in perioada 2009-2013 au fost realizate lucrari intr-un procent de 11% din valoarea contractului de executie.

Contractul
Ministerul Turismului a aprobat in anul 2009 finantarea unuia dintre cele mai scumpe domenii schiabile, evaluat la peste 72 de milioane de euro. Acest proiect al Primariei Petroşani urma sa fie dezvoltat in Muntii Parang, unde, pe langa telegondola şi partii de schi, trebuia facut şi un lac de acumulare. In fruntea oraşului Petroşani se afla pedelistul Tiberiu Iacob Ridzi, sotul Monicai Iacob Ridzi, cercetata de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Pentru a obtine finantarea de la Turism, Ridzi a platit din fondul Primariei peste 1,5 milioane de euro pentru realizarea studiului de fezabilitate, care a fost facut de firma Centrul Profesional de Proiectari şi Cadastru (CPPC) SA din Petroşani, o societate controlata de oamenii lui Adrian Gardean.
Din studiului realizat de CPPC SA rezulta ca instalatia de telegondola va fi formata din doua tronsoane. Telegondola pleca din Petroşani pana la statia intermediara Hotel Rusu. De aici va pleca mai departe catre Varful Slima. Hotel Rusu este proprietatea societatii Global Invest SRL din Aninoasa, firma controlata atunci de Daniela Gardean şi Carmen Daniela Fage. Legat de acest aspect, Ridzi a stat cateva momente pe ganduri, dupa care a spus: “Daca era aşa aveam… am mai auzit varianta asta… Nu ştiu daca este aşa… Noi am verificat atunci registrul comertului, dar nu era nici o problema”. La scurt timp dupa aprobarea finantarii, primarul a anuntat organizarea unei licitatii pentru atribuirea contractului de lucrari. Singura oferta pe care a primit-o Ridzi a fost depusa de un grup de firme format din Kranz Eurocenter Srl, Dopplemayer Austria şi Acomin SA. Societatea Kranz Eurocenter din Piteşti este patronata de Corin Boian şi Georg Kloos, avand ca obiect de activitate realizarea constructiilor civile şi industriale. Directorul executiv de la Kranz, Dragoş Nistor, nu a vrut sa vorbeasca despre aceasta licitatie şi ne-a indrumat catre Primaria Petroşani.

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.