home-compani-de-stat

Un pas mare spre deschiderea exploatarii la Rosia Montana: Proiectul – inclus în Planul national de investitii

Negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana în septembrie, cand parlamentarii se vor întoarce din vacanta, iar lucrarile vor începe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

“Vrem sa avansam cu deblocarea acestui proiect, dar decizia va apartine Parlamentului”, a spus Ponta.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, figureaza în Planul national de investitii si locuri de munca lansat, joi, de Guvern si este prezentata ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul sa primeasca 78% din profitul generat de proiect.
În urma cu un an, premierul Ponta declara ca decizia care va fi luata de Guvern în proiectul Rosia Montana presupune îndeplinirea în prealabil a trei conditii: existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic.

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis infiintarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine.

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine în prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan. Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare în vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Printre alte investitii din Planul national mai sunt termocentrala Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, unde China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard dolari, un proiect de 150 milioane euro pentru o centrala de gaz la Fantanele Mures, asigurat de firma Marubeni în parteneriat cu ELCEN.

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.