home-compani-de-stat

Hidroelectrica vinde terenuri si cladiri si continua concedierile

Producatorul de energie electrica Hidroelectrica a concediat aproape o mie de angajati in ultimul an si va continua sa faca disponibilizari, coborand sub 4.000 de salariati. Totodata, compania care a primit recent decizia de iesire din insolventa printr-o hotarare a Tribunalului Bucuresti va scoate la vanzare mai multe terenuri si cladiri aflate in proprietate.

Remus Borza, fost administator judiciar al Hidroelectrica, in prezent membru in Consiliul de Supraveghere al societatii, are in plan sa scoata la vanzare mai multe terenuri si cladiri ale companiei, in afara microhidrocentralelor pe care deja a inceput sa le scoata la licitatie.

”Avem foarte multe terenuri, avem sute de mii de hectare de teren intravilan, vor fi valorificate. Avem, de asemenea, foarte multe cladiri, unele puse in functiune anul trecut si care au costat zeci de milioane de euro, vor fi valorificate si acelea”, a declarat Remus Borza pentru Agentia r/News. Acesta a subliniat ca se vor vinde doar acele ”active toxice si nimic altceva”.

Potrivit lui Borza, disponibilizarile la Hidroelectrica nu s-au incheiat, alte cateva sute de salariati ai companiei vor pleca acasa pana la sfarsitul acestui an.

”Erau 5.239 de angajati la momentul deschiderii procedurii insolventei, la 20 iunie 2012, iar acum sunt circa 4.300, cu aproape o mie de salariati mai putin. Disponibilizari se vor face in continuare”, a spus Remus Borza intr-un interviu acordat Agentiei r/News. Potrivit acestuia, la Hidroelectrica vor ramane sub 4.000 de salariati.

In plus, in Hidroservuri (filialele de mentenanta ale Hidroelectrica) mai lucreaza alte 2.500 de persoane si nu ar fi exclus ca si acestea sa fie afectate de concedieri.

”Hidroelectrica nu mai poate sa tina 5.000 de salariati si nici 4.000 de salariati, cata vreme in Romania se intampla doua fenomene: unul ar fi excedentul de productie, sau supraproductia de energie, cu care Romania se confrunta pentru prima data in 23 de ani si care vine in primul rand din zona de regenerabile. (…) Al doilea fenomen ar fi scaderea consumului. Romania a pierdut 6 TWh in ultimii doi ani de zile, de la 58 TWh la 52 TWh”, a subliniat oficialul.

Avocatul Remus Borza a dat ca exemplu de eficienta compania Fortum din Finlanda, unde la divizia hidro, cu 4.500 MW putere instalata, mai putin cu 2.000 decat are Hidroelectrica, are 600 de salariati, din care de la 1 iulie 2013 au mai ramas 400, pentru ca au externalizat cei 200 de muncitori pentru mentenanta.

“Deci noi pentru 6.440 MW, cat avem instalati, avem 2.500 de oameni pe mentenanta in cadrul Hidroservurilor si inca 800 intern, iar Grupul Fortum, pe 4.500 MW are 200 oameni la mentenanta, pentru ca au zis ca nici pe aceia nu-i tin pentru ca nu e economic”, a adaugat Borza.

Producatorul de energie Hidroelectrica a scos recent la vanzare un lot de 25 de centrale hidroelectrice de mica putere, prin licitatie publica cu strigare. Pretul de pornire, total, pentru cele cinci pachete este de 73,6 milioane lei (circa 16,6 milioane euro).

Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului. Conform tabelului creditorilor, compania are datorii certe de 3,6 miliarde de lei, la care se adauga aproximativ 700 de milioane de lei reprezentand creante sub conditie ale creditorilor.

Hidroelectrica a intrat in insolventa din cauza contractelor incheiate cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde de euro. Compania de stat asigura in prezent peste 40% din productia de energie a Romaniei.

In urma unei decizii luata zilele trecute, Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica, insa decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.

Sursa: Realitatea.net

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.