home-compani-de-stat

Gaze de sist la robinet. Cercetatorii americani au descoperit ca apa potabila la un km distanta de sonde contine gaze naturale

Esecul conductei Nabucco a adus pe agenda publica exploatarea accelerata a gazelor de sist in Romania. Anuntul a fost facut prin vocea presedintelui Traian Basescu, care spune ca a informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica si va avea in vedere exploatarea propriilor sale resurse de gaze de sist fara sa mai astepte aprobari externe.

Miza este uriasa daca ar fi sa dam crezare studiilor facute de Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA): Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, reprezentand consumul pe 100 de ani.
Aceasta pozitie categorica a presedintelui care indeamna la „accelerarea proceselor de evaluare si trecerea la exploatarea gazelor de sist“ nu ia in seama nici protestele populatiei din zonele unde vor fi instalate sondele si nici cele mai recente studii facute Academia Nationala de Stiinte din SUA. Cercetatorii americani au descoperit ca apa potabila de la puturile sau robinetele localnicilor din statul Pennsylvania este contaminata si prezinta concentratii de 23 de ori mai de gaz metan decat cele normale. Cu alte cuvinte, americanii primesc la robinet apa amestecata cu gaz metan.

Studiul care rescrie istoria
Majoritatea activistilor de mediu isi concentreaza mesajele ecologiste pe mixul secret de chimicale care sunt injectate in sol impreuna cu apa si nisip pentru a extrage gaze de sist in urma procedurii de fractionare hidraulica. In cautarea chimicalelor cancerigene, activistii de mediu se pare ca au ignorat un aspect mult mai grav si in acelasi timp evident in zonele unde gazul se sist se exploateaza deja.
Un studiu realizat de cercetatorul Robert Jackson de la Duke University pentru Academia Nationala de Stiinte din SUA vorbeste transant, pentru prima data, despre prezenta gazului metan in apa potabila la distante de pana la un kilometru de sondele care extrag gaze de sist.
In anul 2011, Robert Jackson a realizat acelasi studiu pentru Academie, pe mostre de apa care proveneau din statele New York si Pennsylvania. Desi nu au fost indentificate urme de contaminare de la fluidele de fracturare, echipa de cercetatori a descoperit semne suficient de puternice de contaminare cu gaze naturale. Probele de apa prelavate de la distante de un km de sondele de exploatare au aratat concentratii crescute de metan, etan si propan. Deoarece numarul esantioanelor prelevate a fost considerat insuficient (60 de mostre), Jackson a continuat studiile si in martie 2013 a revenit cu o actualizare, de data aceasta realizata pe 141 probe de apa potabila colectata de la fantanile sau robinetele localnicilor din tinuturile Bradford, Lackawanna, Sullivan, Susquehanna, Wayne si Wyoming. Rezultatele analizelor au ramas neschimbate: in apele subterane din zona de exploatare a gazelor de sist exista cantitati mari de gaze, iar sursa lor pare sa fie exploatarile industriale. Cercetatorii au descoperit concetratii de pana la 23 de ori mai mari in apa de etan (C2H6) si propan (C3H8), doua componente ale gazului natural care nu aveau cum sa provina decat de la exploatatiile din apropiere. La fel ca in studiul din 2011, echipa lui Jackson nu a descoperit nici o urma de contaminare a apei cu fluide de fracturare.

Presedintele nu mai are dubii
Acest studiu oficial ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru toate statele care mizeaza pe exploatarea gazelor de sist. Mai multe state europene, printre care Franta si Bulgaria, au interzis exploatarea gazelor de sist iar altele, cum ar fi Germania, analizeaza serios impactul de mediu pe care il poate avea fracturarea hidraulica.
In Romania, autoritatile s-au declarat pro gaze de sist, dar in urma protestelor societatii civile Ministerul Mediului a cerut concernului american Chevron sa prezinte studii de impact asupra mediului inainte sa inceapa explorarea in perimetrele concesionate in Barlad.
Acum, presedintele Basescu nu mai are niciun dubiu in privinta gazelor de sist. „Optiunea mea acum este fara niciun fel de dubii ca Romania are obligatia sa accelereze procesele de evaluare si sa treaca la exploatarea gazelor de sist si sa evalueze si sa treaca la exploatarea gazelor si titeiului deja confirmate in Marea Neagra“, a declarat Basescu, dupa reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Seful statului a aratat ca o alta sursa alternativa pentru Romania este reluarea exploatarii cu tehnologii moderne a zacamintelor petroliere proprii abandonate in prezent dupa exploatarea in trecut, dar care nu a depasit circa o treime din resursa.

Sursa: Jurnalul National

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.