home-compani-de-stat

Aninoasa lui Botgros, primul oras care a dat faliment

Primaria Aninoasa din Valea Jiului a reusit sa fie prima din tara care da faliment cu acte in regula. A strâns datorii de aproape 5.9 milioane de lei, pe care nu le mai poate plati.

Am fost acolo sa vad cum au reusit performanta asta. Pe ce au cheltuit edilii banul public?

Asa l-am gasit pe Ilie Botgros, care a fost primar 20 de ani, traseist politic, urmarit penal, decorat de Iliescu in grad de cavaler, posesor al trofeului Primarul de Aur si singurul edil din tara care a reusit sa-si bage orasul in faliment. Si pentru asta si-a dat singur spor de dificultate.

Primaria a luat pe datorie apa, curent, combustibil si publicitate la Antena 1. Ar avea nevoie de 125 de ani ca sa le plateasca pe toate.

In cele câteva buticuri din Aninoasa e forfota. Oamenii care par de incredere cumpara pe datorie, iar când vine pensia achita ce scrie in caiet. La fel a a facut si primaria, a tot luat de la banci, doar ca listele cu datorii n-au mai apucat sa fie achitate si s-a ajuns chiar la intreruperea iluminatului stradal.

Desi nu aveau bani sa plateasca apa si curentul, edilii au cheltuit aproape 43.000 de lei pe publicitate in mass media locala si la Antena 1 SA, tot atât pe servicii de telefonie si vreo 750.000 de lei pentru combustibil. Dupa ce s-a ocupat de aceste necesitati, primaria n-a mai avut bani pentru servicii de transport sau proiecte. Avea deja sase milioane de lei datorii.

Prefectul Hunedoarei, Sorin Vasilescu, spunea in presa ca la Aninoasa e vorba de o delapidare de fonduri, o situatie critica. Când l-am sunat eu era mult mai linistit, a sustinut ca este vorba doar de datorii vechi si ca va fi desemnat un administrator special care se va ocupa de platile datoriilor. Platile se vor face din incasarile primariei si  nu e nici vorba de un ajutor de la Guvern.

Conform datelor oficiale, in perioada mai-iunie 2013, primaria a avut incasari de 3907 lei. Cu veniturile de acum, ar putea sa-si plateasca datoria in vreo 125 de ani. Punând tot raul inainte, in Aninoasa nu vor mai exista investitii, deci e posibil ca gazul sa circule prin tevile oamenilor peste vreun secol.

“L-am votat toti, ca era din rândul muncitorilor. Da’ el ii bun de gura, rau de munca”

Aninoasa a devenit oras in 1989, iar exploatarea miniera de aici s-a inchis in 2006. Care-au mai ramas dintre fostii mineri nu au gaz si abia de anul acesta au canalizare, dar nici asta peste tot. Doar 10 blocuri de la drumul national au parte de beneficiile unui oras  de secol 20. Cu toate astea, oamenii au votat din nou si din nou acelasi primar, si anume domnul Ilie Botgros. Abia anul trecut l-au schimbat cu fostul secretar al primariei, care si-a pus si el semnatura pe actele care-au dus la faliment.

Dinca, noul primar, spune ca are in Aninoasa vreo 5200 de persoane. Lui Ilie Botgros, fostul primar, ii mai ies la numaratoare doar vreo 4787Recensamântul din 2011 ii contrazice pe amândoi, cifrele aratând ca in oras mai sunt 4225 de locuitori.

E un oras in care se aud greieri si pasari ciripind la orice ora. Primaria are vreo 70 de angajati cu tot cu politai si asistenti sociali. Pamântul e cultivat, curtile sunt ingrijite, iar gradinile au flori si pitici asortati. La prima vedere orasul pare gol, dar formele de viata isi fac aparitia in jurul buticurilor. Oamenii sunt prietenosi si parca-s nevorbiti. Nu stiu ei pe ce a cheltuit primaria banii, dar oricum nu le convine: “Nu arata a sat si el e numit oras? E un catun!” spune Elena Barbu, de pe strada Libertatii

Daca-i intrebi de ce au votat acelasi primar de cinci ori, nu stiu sa-ti raspunda. Majoritatea ramân cu gura cascata, ca niste pesti pe uscat, intr-o incercare de a respira mai mult aer. Imediat dupa asta, il trimit pe fostul primar spre originile facerii, fiecare in felul lui: „Da-l in pizda muma-sii. Realizarile? Le vedeti si dumneavoastra. L-am votat toti, ca era din rândul muncitorilor. Da’ el ii bun de gura, rau de munca. Ca gospodar e egal cu zero. E inconjurat de lingai. Când moare un paduche, vin o suta la inmormântare. Asa si el. O sa-l mai votez daca o sa candideze pe caz de moarte”, spune Valeriu, fost miner la exploatarea Aninoasa.

Lenuta Kovacs sta intr-un colt, la singura masa de la terasa unui butic. Locuieste singura cu doi copii in locuinta pe care i-a dat-o vechiul primar acum câtiva ani. Plateste 30 de lei chirie pe luna. Nu are apa, gaz sau curent, iar intrarea in curtea ei e lata de vreo 40 de cm. Ii ploua in casa, dar spune ca fostul edil a ajutat-o si ca actualul nici nu se uita la ea.

Laurentiu Râscu iese zilnic cu vaca la pascut pe maidanul din apropierea fostei exploatari miniere. Are 56 de ani, iar timp de 28 de ani a intrat aproape zilnic in subteran. In urma cu ceva timp i-a luat foc casa si nevasta i-a murit. Si-a refacut viata si locuinta fara ajutorul primariei. Are o pensie bunicica, de 1800 de lei, dar regreta ca nu mai lucreaza. „Mai era carbune pentru inca vreo 150 de de ani aici. Au inchis mina si s-a prapadit orasul

Trei zile si trei nopti in cautarea fostului primar

Fostul primar nu-i usor de gasit. Intreb in toate partile. A fost doua decenii cârmaciul orasului. Toata lumea stie unde sta. Strig la poarta, iar o voce dintr-un cotet de pasari imi spune ca nu-i acasa sau poate ca doarme. Un gard mare, din lemn maroniu, sta intre mine si adevar. Nu raspunde nimeni. Plec.

Incep sa cred ca Botgros nu exista de fapt si e doar o invetie a aninosenilor. L-am cautat trei zile, am ajuns si la cimitirul eroilor in speranta ca-l gasesc.
E soare puternic, iarba e proaspat cosita si oficialii Aninoasei sunt toti rumeni in obraji. Plesnesc de sanatate, cu mâinile incrucisate peste burti, intr-un moment solemn de reculegere. Isi comemoreaza eroii.  Ilie Botgros nu a fost nici aici. Poate mâine. Sau poate in alta parte.

Cât de dificil e sa fii primar al orasului falimentar?

Ilie Botgros, de meserie strungar, este ales primar in 1992. Isi suspenda postul de maistru de la Compania Nationale a Huilei din Petrosani si sta la primarie 20 de ani, dupa care se intoarce la fostul job, in mina Petrila. In 2012 n-a mai reusit sa ia cel de-al 6-lea mandat, dar a ramas consilier local. Spune ca fost membru de partid la PSD doar pentru ca a sperat ca poate sa salveze mina Aninoasa, si apoi s-a mutat inapoi la PD.

Când a venit noul primar, a gasit lipsa aproape doua milioane de lei si a facut plângere penala impotriva lui Botgros. Acesta a mai fost urmarit penal in 2010 in procesul intentat de una dintre firmele fostului prefect al judetului, Aurelian Serafinceanu.

Primaria Aninoasa a luat un credit de 3.5 milioane de lei pentru investitii in anul 2006. Tot atunci, primarul Botgros si-a acordat lui si viceprimarului un spor de dificultate de 50%. In 2008, Tribunalul Hunedoara decide ca sporul a fost ilegal si ii obliga sa returneze peste 26.000 de lei primariei. Doar ca Botgros era inca primar atunci si e dificil de aflat daca a returnat banii.

Fostul primar are probleme cu datoriile si in viata publica si in viata privata. Tribunalul din Petrosani a decis sa-l execute silit pe el si doi angajati ai primariei pentru un imprumut luat de la o casa de ajutor reciproc.

Confruntarea cu Botgros: “Mi-au tras-o!”

E duminica, zic un Doamne-ajuta in gând si ma postez iar in fata portii. Ma primeste o doamna subtirica si coafata. Botgros e acasa. In curte are straturi de ceapa si arbusti ornamentali ca in parcurile publice. Nu e o vreo viloaca cu etaje, e casa de om simplu. Mustaceste  si se aseaza pe banca. Are slapi de plastic cu gaurele si  maieu. Ma priveste rar in ochi si sta relaxat. Sunt in curtea lui, pâna la urma. Il intreb de ce nu mai e primar. Zice ca l-au tradat neamurile si prietenii, iar opozitia a cumparat voturile oamenilor cu bani si mâncare:

Mi-au tras-o. Asa se practica in toata România, mai ales in comunitatile mici… Eu le-am spus oamenilor ca va fi din ce in ce mai greu. El le-a facut promisiuni… Am pierdut cu vreo 162 de voturi”, spune Botgros sub o umbrela rosie care umbreste bancuta de lemn.

Pe masa apar prajiturele si un pahar de apa, alaturi de monografia orasului Aninoasa. A publicat-o el cu bani de la primarie. In monografie scrie, de pilda cum in 2004 Ion Iliescu l-a desemnat cavaler. Ochii mi se bulbuca. Nu e singurul rang al lui Botgros – Asociatia Oraselor din România i-a dat titlul de Primarul de Aur.

Creditul

Despre creditul de peste 3 milioane de lei contractat in 2006 de la banca raspunde scurt si la obiect ca a fost pentru investitii in infrastructura. Doar ca imprumutul a fost luat tot pentru a achita datorii.

Isi intinde bratele pe marginea bancii si pieptul mare iese in exterior. Arata ca un serpisor grasun, care tocmai a prins prada.

Creditul a fost pentru a acoperi contributiile la investitiile pe care le aveam in derulare. Obtinusem si un an de gratie de la banca. Dobânzile si penalizarile sunt mari…” si schimba rapid subiectul discutiei. Când cer explicatii suplimentare vocea lui e grava si e mai ridicata. Ii simt cuvintele izbindu-se in mine. Trecem la reteaua de gaze naturale care nu exista.

Dupa 20 de ani: “Hai, ba, Gabi! Eu tot astept sa vii cu gazul.”

Aninoasa se chinuie de aproape 20 de ani sa traga gaze. Proiectul a inceput in 1994:

Si care-i problema ca a inceput in ’94? Aninoasa se intinde pe 18 km de la nord la sud. Au fost probleme legate nu de vointa mea de primar, ci de cea a autoritatilor nationale. Având doua localitati cu doua coduri sirius diferite, Iscroni si Aninoasa, m-am trezit ca nu am avize. M-am trezit dupa trei ani ca nu pot da drumul decât la Iscroni.

Se enerveaza si da un telefon: “-Hai ba Gabi! Eu tot astept sa vii cu gazul. Mi s-a lungit gâtul de cât ma uit dupa teava de gaz. Hai ba Gabi sa ne apucam ca expira alea, avizele. Da? Mno bine! Ai vorbit cu primarul? Eu ce sa fac, am fost la o nunta aseara si sunt in refacere. Mâine ma duc la munca. Astept ordonata de la mina.

Managementul datoriilor: “Ce dracu’, domn’ ministru, haideti sa facem compensare!”

Botgros incepe sa se laude când vine vorba de curent:  “L-am lasat pe actualul primar fara datorii la curent. Ce datorii sunt acum, sunt ale lui. Bine, am avut si eu datorii mari. In perioada 2000-2004 primaria Aninoasa nu a platit nici un leu la RENEL (Regia Autonoma de Electricitate). Da’ nici un leu! Stii ce-i aia? Niciunul!”

“Pe atunci era ministru Dan Ioan Popescu: I-am zis, ce dracu’, domn’ ministru, aveti doua companii in subordine, CNH-ul si RENEL-ul, haideti sa facem compensare, scapa si compania de impozite si primaria de plata. Ma rog, cu relatii interumane mari, conducerea nu s-a schimbat cum se schimba acum… tot RENELUL ma cunostea. In 2004 l-au privatizat si a preluat  statul datoriile la AVAS. M-am trezit cu 4.5 miliarde datorii la AVAS din cauza curentului. M-a executat si AVASUL. Si acum primaria plateste la AVAS.”

Eu tac, el tace, pret de câteva minute greoaie.

“A trebuit sa fac si cultura si sport, pentru ca ne indobitoceam aicea”

Eu am alta gândire… Eu nu pot sa fac numai asistenta sociala. A trebuit sa fac si cultura si sport, pentru ca ne indobitoceam aicea”, zice  Botgros.

Muzeul minei este 70% realizat. Am ramas la varianta asta…deci inauntru era calea ferata amenajata, practic mai aveam de facut doua camere. Proiectul se realizeaza prin Ministerul Economiei, s-au investit vreo 80 de milioane de lei vechi”.

“Solutia pentru faliment: Guvernul poate prelua datoria publica”

Aflu pe un tempo relaxat ca insolventa e o etapa de redresare. Prima data se dau salariile la oameni si apoi incepi sa platesti. La primarie se intâmpla asta de ani de zile. Au esalonat datoriile pentru ca nu au avut pe cine sa execute: “Ce sa executi la amarâtii astia ca sa primesti impozitele mai vechi, neplatite?! Contribuabilii au datorii mari. Depasesc vreo 3.5 milioane”.

Solutia lui pentru iesirea din faliment a primariei e destul de simpla: “Niciun Guvern nu a adus in Valea Jiului investitotori. Daca vor veni investitori, poate ca… se gasesc solutii, de-aia primaria nu e a mea sau a lui Dunca. E a statului. Guvernul poate prelua datoria publica.

Ii aduc aminte ca a cheltuit banii publici pe publicitate si combustibil. Gaseste si scuzele. Publicitatea facuta de primarie “este din 1900 toamna. Sunt datorii mai vechi de cinci ani de zile. Nu am mai putut sa mai platesc nimica. Noi prin lege suntem obligati sa publicam hotarârile de consiliu…” zice iritat.

Documentele spun ca doar in 2005 s-au investit 200.000 de euro, bani europeni, pentru alimentarea cu gaze naturale a orasului. In 2008, conform aceluiasi document oficial, semnat de primarul Botgros, retelele de apa, canalizare, gaze naturale, energie electrica si drumuri necesitau toate modernizare si reabilitare. In 2006, primaria cheltuia aproape 1.7 milioane de lei sa-si plateasca angajatii si facea investitii de doar 600.000 de lei.

Botgros asteapta sa vina noua ordonanta si sa iasa la pensie. Se va reapuca de politica si va candida la urmatoarele alegeri. Are incredere ca va câstiga.

Noul primar este vechiul secretar al orasului

Primaria e la capatul orasului si pâna sa ajungi la ea strabati un drum lung, gaurit si pansat cu asfalt in patru nuante de griuri.

Nicolae Dunca este primar al Aninoasei din 2012. Anul acesta a depus cerea de insolventa a primariei la tribunal Hunedoara si inainte de asta i-a a facut plângere penala impotriva lui Botgros. A descoperit ca din primarie lipseau aproape doua milioane de lei.

Dunca a stat la dreapta lui Botgros timp de 12 ani. A fost secretarul primariei si a participat la decizii si cheltuieli. Pare captiv in cladirea institutiei pe care o conduce. Transpira si fata lui ia o tenta stacojie când vorbeste despre primarie si faliment. Discutia il indispune si privirea ii zboara pe geam. Afara nu se intâmpla nimic. Il intreb cum de a ajuns primaria la datorii de aproape sase milioane de lei.

Se lumineaza la fata si arunca toata vina pe fostul primar.

Desi a fost secretarul localitatii timp de zece ani si când a preluat mandatul stia problemele primariei, a sters cu buretele amintirile:

“In 2012, când am venit eu, erau 9,3 milioane de lei datorii, acum mai sunt doar 5,9 milioane. Fostul primar a luat in 2006 un imprumut bancar de trei milioane pentru diverse investitii si datoriile au tot crescut. Acum am reusit sa platim salariile angajatilor din primarie, dar cu toate astea tot au plecat câtiva dintre ei”.

Singura solutie pe care o vede in redresarea primariei sunt banii care ar putea veni de la Guvern.

Dunca a uitat ca a semnat si el pentru creditul luat de la banca. Primaria era in prag de faliment si atunci, iar creditul il contractase pentru achitarea datoriilor.

Asadar, orasul Aninoasa are putin peste 4000 de locuitori si doi primari care au cheltuit banul public cum au vrut, pâna nu au mai putut. S-a taiat de multe ori iluminatul stradal, iar telefonul si Internetul din primarie sunt pe punctul de a fi intrerupte. Pe cei doi primari nu i-a luat nimeni la intrebari ani de zile si acum arunca pisica neagra de la unul la altul.

Regretul oamenilor ramâne insa inchiderea minei:

Cel mai bun carbune din Valea Jiului era la Aninoasa. Mai era pentru cel putin 100 de ani“, spune Valeriu, fost miner, in timp ce verifica daca s-a prins vreun peste in lanseta aruncata-n Jiu. Ma indepartez vreo doi pasi de lânga el si prietenul lui si aud raspicat: “Daca te mai prind pe-aici si nu scrii ce trebuie, iti rup picioarele.

Sursa: www.casajurnalistului.ro

Reporter: Ana Poenariu

Au contribuit: Vlad Ursuleanu si Radu Ciorniciuc

 

Comments

comments

Your Turn To Talk

Your email address will not be published.